KULTURKLUMMEN: Det er ikke vores skyld, at vi er racister

Dansk kultur er ekstrem. Den er så ekstrem, at den ikke ligner nogen andre kulturer i verden.

Lighedstanken – som danskerne lever ud i en sådan grad, at vi vægrer os ved at stile mod stjernene og helst bliver på det jævne, på det jævne og konsulterer janteloven, så snart vi oplever, at nogen stikker næsen for langt frem – den lighedstanke er ekstrem.

Vores samfundshieraki er også ekstremt. Det er fladt som en tallerken spaghetti, og det giver plads til, at innovative idéer kan komme fra alle generationer, alle samfundslag, alle virksomhedsniveauer. Danskerne har medbestemmelse og stor ansvarsfølelse i forhold til tilrettelæggelsen af job, uddannelse og livsførelse i det hele taget. Det flade hierarkis herligheder kan vi delvist takke 68’er-generationen for, men det også gør os utroligt klodsede og uhøflige i mødet med udlændinge, startende allerede ved vores sydvendte grænse.

Trygheden og tilliden er ekstremt høj blandt danskerne. Vi ligger trygt og godt midt i EU, er medstifter af NATO og har ikke oplevet en aggressiv krigshandling mod vores nation de sidste 70 år. Oven i hatten har vi en understøttende velfærdsstat med kontanthjælp, folkepension og SU.

Denne sammensætning gør dansk kultur ekstrem.

Måske er det derfor, vi oplever resten af verden som meget anderledes? Fordi vi selv er så ekstreme? Måske er det vores ekstreme kultur, som gør, at vi er bange for det fremmede – fordi det er os så ekstremt fremmed?

Hvis børn overbeskyttes, bliver de bange for alting. De bliver uselvstændige og angste for alt, der ikke ligner deres tryghedsbase. Er det sådan, det er gået med danskerne? Måske har vi haft det for godt og for trygt i for lang tid?

Hvis det er sådan, det hænger sammen, fratager det os på en måde for alt ansvar. Så er det pludselig ikke vores skyld, at vi er racister.

Dansk Racisme er efterhånden blevet et internationalt anerkendt dansk varemærke på linje med LEGO og Det danske kongehus. Men det kan vi måske slet ikke gøre for?

Blame it on the culture.

Speak Your Mind

*