Hvem er den russiske middelklasse?

I tirsdags blev jeg interviewet om den voksende købestærke middelklasse, og jeg fik spørgsmålet: Kan du give et eksempel på en arketypisk middelklasseborger? Jeg vil gerne dele mit svar med jer her på Ruslandsekspertens Blog. I dette indlæg giver jeg dig tre eksempler fra det virkelige liv: Det ældre jødiske par, Boris og Rosa Solomonov, som jeg indlogerede mig hos i Sankt Petersborg i 2007, en ung pige, Jelena Snatkina fra Kazan, og Tatjana Robskaja, som er mellemleder i et byggefirma i Moskva.

Parret Solomonov bor i Sankt Petersborg nær centrum og nær metroen Petrogradskaja. De bor i en lejlighed med TV, køleskab og vaskemaskine. Deres badeværelse er nyrenoveret, og det samme er facaden på ejendommen, hvor de bor. Solomon’erne er pensionister og har til sammen en indkomst, der svarer til 3200 danske kroner om måneden. De har ingen gæld, og de bruger ikke mere end 3-400 kr om måneden på husleje, el og andre faste udgifter. Så de har en stor procentdel af deres indkomst, som de kan bruge på at rejse, spise god mad og gå til klassiske koncerter, som de nyder at gøre.

Jelena Snatkina er 24 år og arbejder som regnskabsmedarbejder i et tysk firma i Kazan,  hovedstaden i regionen Tatarstan. Hun tjener det, der svarer til 3500 kroner om måneden. Hun betaler en lav indkomstskat på 13 procent og har en lille fast udgift til husleje i sin lejlighed, som hun deler med en anden veninde. Pengene, som hun har til overs, bruger hun på tøj, på at gå ud med sine venner og på at rejse. Hun sender en del af sin løn til sine forældre, som ikke klarer sig så godt økonomisk, som hun selv.

Endelig er der Tatjana Robskaja, som bor i Moskva og arbejder som mellemleder i et russisk byggefirma. Hun er 36, enke og har en datter på 5 år. Tatjana tjener det, der svarer til 10.000 danske kroner om måneden. Hun har en pæn lejlighed i et boligkompleks i et af Moskvas sydlige boligområder. I lejligheden bor hendes mor også. Hun bidrager til husholdningen med sin lille pension. Tatjana lever godt. De mangler ikke noget hjemme hos hende. Hun bruger en stor del af sine penge på at pleje sit udseende hos frisøren, får manicure, ansigtsbehandlinger og massage. Hun går i fitnesscenter med sine veninder, og hun køber makeup og tøj af vestlige mærker. Hendes datter har mindst lige så meget legetøj og børnetøj som et barn på fem år i Danmark. Hendes mor er mere beskeden og tager på marked og køber kød og grøntsager, hvor Tatjana foretrækker at handle i de store supermarkeder som Auchan og Spar.

Læs mere om den russiske forbrugermentalitet her på bloggen.

Sig din mening

*