Hvordan holder russerne påske?

Vi går en dejlig tid i møde: Foråret er (forhåbentlig) på vej, og påsken nærmer sig. Derfor skal vi i dette indlæg se nærmere på den russiske påske. Der er ingen påskekyllinger i den russiske påsketradition. Til gengæld er der masser af kage og rødmalede, hårdkogte æg!

Den vigtigste kirkelige højtid i Rusland
Påsken er meget vigtig for de troende russere. Russerne går ikke op i julen på samme måde, som vi gør i Skandinavien, så påsken er den højtid, hvor Kristendommens budskab dyrkes mest intenst. I påsken fejrer vi jo Jesu død og opstandelse, som er selve kernen i Kristendommen: Jesus døde for menneskenes synder og genopstod til evigt håb og tilgivelse for menneskeheden.

Men hvornår falder påsken i Rusland?
Som du kan læse om i blogindlægget: Det russiske jule- og nytårstradition, så følger den russiske ortodokse kirke stadig den julianske kalender, som er 13 dage forskudt efter den gregorianske kaldender (som anvendes i det meste af verden). Derfor falder den russiske påske 13 dage senere, end den gør hos os i Skandinavien. (Ligesom julen også falder 13 dage senere = 6-7 januar).

Dette kompliceres yderligere af, at påsken altid fejres på den søndag, som falder umiddelbart efter paschal-fuldmånen (første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn). Så i år falder påsken den 31. marts 2013 for os, der følger den gregorianske kaldeneder, mens den ortodokse påske (Пасха) først falder på den 5. maj 2013.

Blodrøde påskeæg
Russiske påskeæg bliver malet ensfarvet.
De var oprindeligt røde for at symbolisere Jesu blod, som i følge en gammel russisk legende skulle have dryppet fra Jesus på korset ned på et æg og farvet det rødt. Nu kan æggene have mange forskellige farver, men rød er stadig det mest populære.

I Skandinavien blæser vi jo indholdet af ægget ud, men det gør man ikke i Rusland. Man koger i stedet ægget, maler det, piller det og spiser det.

Russerne håndhæver desuden en ganske sympatisk tradition, hvor de slår hver sit æg mod hinanden. Den, hvis æg ikke går i stykker, får evig sundhed i følge gammel russisk overtro.

Foruden de hårdkogte æg spiser russerne paska, som er et særligt påskebrød, en blanding mellem brød og kage. Det smager rigtig godt. I det hele taget er påsken en tid, hvor russerne disker op med det bedste, det russiske køkken formår.

… og så lige et besøg på kirkegården
Måden, russerne holder påske på, minder lidt om vores måde at holde jul på. Det er en tid, hvor familien samles, hvor man går i kirke, og hvor man standser op og viser taknemmelighed for livets gaver. Der gøres forårsrengøring, der bages påskebrød, og der hygges i hjemmet. Russerne bruger også påsken til at besøge sine afdøde på kirkegårdene. De bringer æg, brød og øl til gravene og mindes på den måde de døde og inkluderer dem i højtiden.

God påske!
For at ønske god påske på russisk manér skal man kysse tre gange på kind og sige: “Kristos voskres” (Kristus er oppstanden) og svare med “Vo istino voskres“ (i sandhed opstanden).

Læs også blogindlægget: Hvornår holder russerne påske?

Vil du vide mere om russisk kultur?
Så læs videre her på bloggen om sjove eksempler på forskellene mellem dansk og russisk kultur. Husk, at du også kan tilmelde dig Ruslandsekspertens nyhedsbrev og få tips og nyttig viden til at lykkes med dit projekt i Rusland.

 

Kilder:
Japalando.com
Religion.dk

Russian Crafts
Russlandjournal

 

Speak Your Mind

*