KULTURKLUMMEN: Fastelavn er til gavn

Hvis du kun ser fastelavn som en anledning til at klæde sig ud og slå katten af tønden, går du glip af en kæmpe mulighed for at styre dit liv hen i den retning, du ønsker. På søndag indledes nemlig en 40-dages periode med faste, som er et spændende og kærkomment tilbud til din sjæl om at kommunikere rent gennem en krop, der for en periode ikke belastes med stimulanser og svært fordøjelige fødevarer.

Julen skal nemlig ikke vare lige til påske. Indimellem kommer fasten, som er en pause fra overforbrug og fristelser, dvs. uigennemtænkt og ubevidst konsumering, som dulmer og lammer vores sanseapparat og vores tankevirksomhed.

I Kristendommen er fastelavn indledningen til 40 dages faste i sympati med Jesus, der vandrede 40 dage i ørkenen, før han kom til Jerusalem, og så har vi hele historien med korsfæstelsen og opstandelsen i påskedagene. Men fasten er ikke en kristen opfindelse. Den er universel og har været en del af menneskets liv i mange tusind år.

Alle de store verdensreligioner har en periode med faste. Den danske protestantiske folkekirke anbefaler ikke faste, men både katolsk-kristne, ortodoks-kristne, jøder, muslimer og hinduister faster. Man fristes til at konkludere, at når så mange mennesker i flere tusind år har fulgt et regelsæt, der handler om at faste, så er der måske noget om snakken?

Traditionelt har fasten handlet om at hengive sig til det guddommelige eller åndelige. Mange religioner, betragter fasten som en åndelig og refleksiv pause i en stresset og materialistisk verden. Idéen med fasten er at rense ud, så du kan høre, hvad din krop fortæller dig. Så du kan mærke, hvad du reelt ønsker dig. Måske får du endda skabt plads nok på din mentale harddisk til at downloade idéer til, hvordan du så kan skabe det, du ønsker dig.

For det moderne menneske er det ikke længere kun mad, vi har brug for at faste fra. For at undgå at falde i forbrugsfælden og blive til afstumpede individer, der kun er optaget af vores egne behov, er vi nødt til at se vores adfærdsmønster efter i sømmene. Prøv f.eks. at faste fra Netflix de næste 40 dage. Eller Facebook. Eller du kan faste fra at føle dig forkert og utilstrækkelig. Jeg har tænkt mig at faste fra mit dankort. Så i dag har jeg været oppe i City Vest og hævet kontanter.

Du står med en unik mulighed for at ændre retning i dit liv. Energien er med dig helt frem til påske.

Hvad vil du faste fra?

 

Speak Your Mind

*