KULTURKLUMMEN: Prøv noget nyt denne jul – hold pause

Kan du også mærke det? Det skift i energien fra september, oktober og novembers hæsblæsende travlhed til decembers sociale julearrangementer, som opfordrer til nærvær og mærken efter. Hvad var godt og skidt i 2017? Hvad drømmer jeg om for 2018? Hvem og hvad er vigtigt for mig?

For nogle af os er det svært at skifte. Vi bilder os selv ind, at vi har travlt med ting, som er meget vigtige. Og så bliver et problem, at vi nu skal til at omgås familie og venner og kolleger i den ramme, vi kalder jul. Det har vi ikke tid til. Os, der har det sådan, bliver stressede i december. Vi prøver at være i begge energier: Travlhedsenergien og nærværsenergien. Det fungerer hverken i den ene eller den anden henseende.

Til os, der så gerne vil være effektive, har jeg en rigtig god nyhed. Det allermest effektive i verden er nemlig at følge energien. Bruge rytmerne som momentum til at få gode ting til at ske. Når der står sommerferie og juleferie i kalenderen, er det fordi vi skal tage os en pause og se os lidt omkring i vores liv. Er der noget, der skal ryddes op, sættes på plads eller smides ud? Omgiver jeg mig med mennesker og ting, jeg elsker og næres af? Er jeg på den rette sti, eller skal retningen justeres?

Til os, der er ambitiøse, kan jeg berolige med, at vi må gerne må fortsætte med at være ambitiøse. Vi skal bare være ambitiøse med noget andet. Med nærvær, eftertænksomhed, gavmildhed. Vi skal træne vores mod, så vi tør at lade todo-listerne ligge i december og skrue ned for blusset i alt, hvor vi ikke er 100 % uundværlige. Det gælder både træning, arbejde og rengøring.

Til os, der er lidt bange for at slippe kontrollen, vil jeg afsløre, at lige om lidt bliver det 1. januar. Der vender energien igen. Så får vi lyst til at lave todo-lister, gøre rent, spise sundt, motionere og starte nye projekter. Hvis vi kan være i tillid til, at januars gøre-energi nok skal indfinde sig, bliver det meget sjovere og nemmere at være i decembers være-energi.

Nu er det tid til juleknas og lange sofaaftener i blødt tøj. Det er tid til julegavelister og indkøbslister. Det er tid til øjenkontakt og kys og kram. Du er nemlig blevet givet den største julegave: En hel december, hvor du kan slippe tidstyranniet og todo-listen.

Hvis du altså tør…

Speak Your Mind

*