8. marts i Rusland: I dag påskønner russerne kvinder

8. marts i Rusland8. marts i Rusland er ikke det samme som 8. marts i Danmark. Kvindekamp er nemlig skiftet ud med kvindepåskønnelse.

Hvor danske medier ynder at gøre status på ligestillingsspørgsmålet, og feminister på denne dag får ekstra taletid, benytter man i Rusland dagen til at påskønne kvinderne. Det er f.eks. den dag, de russiske blomsterhandlere sælger allerflest blomster.

Vi kan også se demonstrationer for kvinders rettigheder på denne dag i Rusland, men det er ikke kvindefrigørelse i traditionel forstand, som præger russerne. Derimod er det en anledning til at hylde kvinderne. Dette sker i form af gaver, blomster og forkælelse. Mændene trækker i husmodertøjet, og kvinderne får mulighed for at sidde med fødderne oppe.

Læs en personlig beretning fra en dansk-russisk kvinde, Ekaterina Krarup Andersen, om 8. marts i Rusland: Min 8. marts – Dengang og nu.

Kvindekampen i Rusland

Men hvordan står det så til med kvindekampen i Rusland? Det korte svar er, at det står skidt til.
Det lange svar kan du læse om i dette blogindlæg: Feminisme i Rusland: Mænd er en sparsom ressource.

Historisk set er den internationale kvindekampdag funderet i socialismen. Ifølge Arbejdermuseet blev det den 27. august 1910 vedtaget på den 2. internationale socialistiske kvindekonference i København, at alle lande hvert år skulle holde en international kvindekampdag.

Tip til dig, der arbejder med russere:

8. marts i Rusland er en god anledning til at give relationen til din russer et ekstra løft. På en sådan dag kunne det være et smart træk at sende blomster eller chokolade til kvinderne i din russiske bekendtskabskreds, eller hvis du har en kvindelig russisk samarbejdspartner. Brug Interflora til at sende blomter i Rusland.

Send som minimum en mail med et tillykke med 8. marts og en lille påskønnelse af jeres bekendtskab. Skriv “8 marta” på google og vedhæft det billede, du bedst kan lide.

Vil du vide mere om kvinder i russisk business? Hør denne podcast: Forstå kvinderne i Russisk Business.

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Comments

  1. Hvad synes du egentlig om begreberne kvindekamp og kvindepåskønnelse selv? Nu når vi i de vestlige medier ser hvad “kvindekamp” i virkeligheden handler om, nemlig at hade deres egen races mænd. Altså had mod hvide mænd. Er det så ikke bedre at kalde det kvindepåskønnelse i stedet for kvindekamp og dermed opfordre og motivere kvinder til at hade og være voldelige mod deres egne mænd?

Speak Your Mind

*