Aleksej Navalnyj – frelser eller folkeforfører?

Aleksej Navalnyj - Foto af Oleg Kozyrev via WikipediaAleksej Navalnyj fremstilles af de liberale stemmer i Vesten som en frelser af det russiske folk fra den autoritære og korrupte Vladimir Putin, mens hans kritikere mener at have gennemskuet ham som en folkeforfører. Men hvad tænker russerne om Ruslands mest omtalte systemkritiker, og er han et reelt alternativ til Putin?

Navalnyj-historien har skabt omfatterende reaktioner i hele den vestlige verden. En russisk Putin-kritiker udsættes for et giftattentat, angiveligt fra Ruslands egen efterretningstjeneste, FSB, og kritikeren hentes i sikkerhed i Tyskland, hvor han modtager behanlding. Sideløbende iværksætter hans team i Rusland demonstrationer i mange af de store byer i Rusland, og nyhederne om disse når også verdenspressen.

Da kritikeren er kommet sig efter attentatet, rejser han tilbage til Rusland, hvor han straks fængsles af russisk politi. Nu blander USA og G7-landene sig og fordømmer fængslingen. Flere europæiske lande melder ud, at Tyskland og Danmark bør trække sig fra Nord Stream 2, som som skal lede russisk gas til Europa gennem en stor gasforsyningsledning, der anlægges fra Rusland gennem Østersøen til Tyskland. Senest har EU også meldt ud, at de vil skærpe sanktionerne på Rusland med henvisning til brud på menneskerettighederne.

Så Navalnyj har formået at skabe røre i vandene. Men hvad er det egentlig, han kan?

Er Aleksej Navanyj frelser eller folkeforfører?

Aleksej Navalnyj en karismatisk figur, som med stor succes har formået at brande sig i Vesten som demokratiets forkæmper. Blandt hans store demokratiske bedrifter tælles de mange demonstrationer i Rusland og de næsten lige så mange afsløringer af korruption blandt den russiske magtelite. Samtidig har han formået at skabe en fortælling om sig selv som demokratisk sandhedskriger, som er yderst spiselig for Vesten. Han har med andre ord en vigtig funktion i forhold til at italesætte korruption i Rusland på en måde og i en form, der når langt ud over landets grænser.

Vi ønsker måske nok at se Navalnyj som en frelser, men virkeligheden er langt mere nuanceret. Navalnyj besidder nogle mindre ”spiselige” egenskaber: Han er flere gange blevet citeret for racistiske udtalelser mod muslimer og befolkningen i Kaukasus. Det byder mange imod – måske flere i Vesten end i det konservative Rusland, hvor racisme er mere udbredt.

Ikke bred opbakning politisk

På mange måder har Navalnyj forført både det liberale Vesten og de yngre generationer af progressive russere med sine dramatiske oprør, afsløringer og demonstrationer. Navalnyjs største aktiv er nemlig, at han ikke er Putin. Men det er ikke nok til at kunne lede et land, at man er det stik modsatte af den mand, landet plejer at blive ledet af.

Virkeligheden er, at han ikke har bred opbakning politisk, og det er usikkert, om han kan samle Rusland. Derfor kan man indvende, at han politisk set ikke er et reelt alternativ til den pragmatiske Putin, der har formået at bygge bro mellem landets mange modstridende interesser, lige fra oligarkerne til de små autonome samfund.

Hvor Aleksej Navalnyj fremstår for Vesten som en ægte demokrat, opfattes han af mange russere som en bølle. Han associeres med demonstrationer og provokationer og sammenstød med politiet. Vi skal huske på, at Rusland er et land med stærkt konservative værdier: gammeldags kønsroller, ortodoks religion og udbredt nationalisme. Set ud fra dette perspektiv er Navalnyj i den almindelige, konservative russers øjne muligvis ikke den rette på posten til at efterfølge Putin.

Pragmatikeren Putin har skabt stabilitet – kan Navalnyj gøre det efter? Dette spørgsmål stiller russerne sig selv i disse år. Derfor er der meget på spil ved at sætte sit kryds ved Navalnyj, hvis det engang bliver aktuelt. Måske vil russerne hellere vælge en sikker hest, som Putin selv har kørt i stilling til den tid?

 

Læs mere:

RÆSON: Jens Jørgen Nielsen: Vesten har set sig blind på Navalnyj – men det er en kortsigtet og skadelig strategi i mødet med Rusland

Nyheder fra Europa-Parlamentet: EU om sanktioner mod Rusland

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

 

 

 

Speak Your Mind

*