Anmeldelse: Kina Sweet & Sour af Christina Boutrup

Kina Sweet & Sour af Christina Boutrup sætter tingene i perspektiv. Jeg siger tit til folk, at Rusland er så anderledes end det, vi er vant til, at man enten hader eller elsker at være der. Det samme kan man sige om Kina.

I bogen Kina -Sweet & Sour fremstilles det at bo og arbejde sig i Kina som et fix, der får adrenalinen til at strømme, og som går direkte i blodet. Christina Boutrup beskriver det sådan her:

Nogle gange føles det som en blodforgiftning, der er livsfarlig og svær at slippe af med. Andre gange er det som en berusende forelskelse, som aldrig må gå væk.

Christina Boutrup er fascineret af Kina. Hun er bidt af the China bug – det er der ingen tvivl om. Passionen er smittende. Efter det femte illustrative eksempel på, hvor stærkt det går derovre i det asiatiske wonderland, sidder jeg helt som på nåle og tænker, at jeg skal skynde mig at lære kinesisk, tage benene på nakken og komme afsted til Beijing, for ellers er jeg tabt for altid.

Huhej, hvor det går

Vel inde i de første kapitler er jeg ved at tabe pusten. Puha, det går godt nok stærkt i Kina. Jeg bliver underholdt med det ene eksempel efter det andet:

Om trafikken i Beijing og Shanghai, der har mangedoblet sig selv i størrelse på grund af det enorme antal forretningsfolk, der skal transporteres til og fra arbejde. Om den kinesiske regerings astronomiske ambitioner, som bliver indfriet for enhver pris. Og om kinesiske vindmøllevirksomheder, som tænker langt større end Vestas og er en alvorlig konkurrent til den danske mastodonts markedsandel.

Det hæsblæsende tempo forsvinder lidt efter lidt jo flere kapitler, jeg kommer igennem, og jeg genvinder pusten. Nu beriges jeg med perspektiver på udvalgte danske virksomheders virke i Kina. Jeg får at vide, hvordan det er at være de såkaldte expats og om de medfølgende hustruers liv i isolerede compounds. Jeg lærer om disse kvinders hårdarbejdende mænds stressede dagsprogram og de benhårde menneskelige konsekvenser ved at gøre karriere i højhastigheds-Kina.

Da jeg har vendt sidste side, er jeg blevet mange perspektiver rigere. Kina er ikke blot verdens produktionscentrum, men også et betydeligt hjemmemarked for udenlandske virksomheder, som nu producerer i Kina til kineserne. Vi taler ikke længere om et Kina med billig arbejdskraft. Nu taler vi om et Kina, som er på højde og på nogle områder foran Vesten, hvad angår innovation og produktudvikling. Kina er en historie om et land, som vækster på egne vilkår, mens resten af verden kigger på højhastighedstoget (min formulering), som suser forbi, og tager tilløb til at springe på i farten.

Min vurdering af bogen Kina Sweet & Sour

Hvis du på en gang vil underholdes og udvide din horisont med hensyn til, hvordan tingene hænger sammen i Kina, så er Kina Sweet & Sour noget for dig. Bogen er relevant for dig, hvis du interesserer dig for danske virksomheder, der har etableret sig på the emerging markets.

Det er en lille, lækker og let læst bog om Kina. Den er ikke en brugsbog, men en journalistisk bog med (nogle steder for) mange informationer formidlet en smule på må og få. Som akademiker nyder jeg en skarp struktur og en grundig bearbejdning af stoffet. Så jeg savner personligt, at der gås i dybden med emnerne et efter et. Især da det er meget tydeligt, at Christina Boutrup ved, hvad hun taler om.

For målgruppen er bogen udmærket og interessant læsning. Jeg vil også mene, at min faste læser, som interesserer sig for danske eksportvirksomheders vilkår i BRIK-landene, vil kunne få meget ud af at læse Kina Sweet & Sour.

Mens jeg læste bogen, blev jeg ved med at tilføje noter i margenen om, at det her gælder også for Rusland, sådan er det også i Rusland, denne her tendens ser vi også i Rusland. Der er mange lighedspunkter mellem Kina og Rusland. Rusland er efter min mening bare 10 år bagefter. Kina gik over til markedsøkonomi i 1978, mens Rusland først skiftede økonomisk kurs i 1991. Det er min store pointe inden for dette emne, at Rusland bliver det nye Kina, landet har bare brug for længere tid til at få sit system til at fungere.

Titel: Kina – sweet & sour. Erfaringer fra danskere, der tør satse på Kina
Forfatter: Christina Boutrup
Omfang: 225 sider
Pris: 300 kr.
Forlag: Gyldendal Business

 

Læs mere:

Du kan læse mere om Christina Boutrup på hendes hjemmeside

Jeg har skrevet et blogindlæg om forskelle og ligheder mellem Rusland og Kina, som det er værd at fordybe sig i, hvis du vil vide, hvorfor Kina boomer i disse år, mens Rusland stadig virker til at sove en Tornerosesøvn.

Læs også mine andre anmeldelser af bøger om Rusland.

Speak Your Mind

*