Sovjetistan af Erika Fatland overraskede mig på flere måder. For hvis nogen havde sagt til mig, at jeg i dette forår med to små børn og i en af mine hidtil travleste arbejdsperioder ville finde tid til at læse en bog på over 400 sider, ville jeg nok have leet højt. Lidt på samme måde som når jeg helt optimistisk lytter til min guidede meditation, og damen siger: Sørg for, at du ikke bliver forstyrret. HAHAHAHA!
Men denne bog af Erika Fatland slugte jeg bogstaveligt talt med øjnene på nogle uger. Den er så velskrevet og så interessant, at tiden bare fløj afsted. Helt magisk for en tidligere bogsluger, som i disse år for alvor er fanget i mor- og arbejdsfælden.
Norsk antropolog med speciale i russisk
Erika Fatland (f. 1983) er norsk antropolog med speciale i russisk. Hun er en ung og lovende forfatter, der allerede har vundet hæderspriser for sine bøger. Hendes bøger er en god blanding af rejsebeskrivelser og antropologiske studier, og begge dele fungerer bare rigtig godt.
Den akademiske tilgang til stoffet blandet med det personlige præg gør hendes tekster interessante og læseværdige. Hun har en evne til at komme helt tæt på de mennesker, hun møder, og de optræder alle i større eller mindre grad i hendes bøger og gør dem levende og vedkommende. Jeg har lige købt en anden bog af samme forfatter, Grænsen, som er en rejsebeskrivelse fra de 14 lande, der deler grænse med Rusland. Den glæder jeg mig til at gå i gang med.
En rejse rundt i de fem tidligere ”stan”-republikker
Sovjetistan er en beskrivelse af de fem tidligere ”stan”-republikker, Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan. Jeg vidste ikke ret meget om dem, da jeg gik i gang med bogen, og nu efter endt læsning har jeg det, som om jeg var med på rejsen. De fem lande er indbyrdes meget forskellige – nogle er velhavende, nogle er fattige, nogle er pro Rusland, nogle vil være selvstændige, nogle er meget autoritære, nogle ønsker at være demokratiske. Alle har det til fælles, at de er tidligere sovjetrepublikker, og alle er på godt og ondt forbundet til det store moderland, Rusland.
Jeg fik mange interessante indblik i livet i de centralasiatiske lande. De gamle traditioner blev belyst side om side med de nye fremskridt. Sovjettiden ligger som et filter hen over alle de centralasiatiske lande, og under filteret finder vi gamle stamme- og nomadetraditioner som f.eks. bruderov, som finder sted og i en vis udstrækning accepteres den dag i dag. Prøv at forestille dig, at du bor i den kirgisiske hovedstad Bisjkek og studerer til lærer, og pludselig bliver du fanget og sat i en bil, kørt flere hundrede kilometer ud i ørkenen til en landsby, hvor du tvinges til at gifte dig med en mand, du ikke ønsker og måske ikke kender. Dit liv og din fremtid er med et forandret, og kulturen gør, at du nærmest ikke kan nægte det.
Det hårde liv i Sovjetistan
Det hårde liv illustreres gennem af det sovjetiske styre: Kræftsyge befolkninger lever stadig med følgerne fra atomprøvesprængninger i den kasakhiske ørken, og konsekvenserne af de katastrofale beslutninger i sovjettiden om at omlede vandet fra Aralsøen for at vande bomuldsmarker ses i dag manifesteret som en af verdens største naturkatastrofer.
Men det er ikke nedslående læsning, hvilket efter min mening er noget af det bedste ved bogen. I de mange samtaler med ”stan”-indbyggerne møder vi mange forskellige mennesker, nogle, der drømmer sig tilbage til Sovjet, nogle, der drømmer sig til et arbejde i Rusland, nogle, der drømmer sig til en fremtid i USA, og nogle, der mener, at man skal dø på det sted, hvor man er født. Vi sidder sammen med Fatland helt benovet over gæstfriheden, fortroligheden og ærligheden, som disse mennesker udviser.
Sovjetistan er yderst læseværdig
Jeg vil anbefale dig at læse bogen. Som forfatter og ruslandskender har jeg stor respekt for det arbejde, der ligger til grund for bogen. Som oversætter synes jeg, at det er en skam, at oversættelsen ikke er helt i top. Der er et par steder med direkte oversættelse fra norsk til dansk, og der er alt for mange slåfejl. Det fortjener bogen ikke.
Min eneste kritik af indholdet retter sig mod et af bogens sidste afsnit, hvor en præsidentdatters udskejelser bliver behandlet. Her er det tydeligt, at Fatland ikke har sympati for kvinden og tillægger sig en ironisk tone, som ikke klæder bogen. Så mit råd er: Spring side 410-420 over og nyd et hovedværk inden for centralasiatisk litteratur!
Erika Fatland: Sovjetistan. Bogen er udgivet på Informations forlag. 431 sider. Vejledende pris: kr. 299,45. Udgivet 22.01.2016
Læs mere:
Bogen kan købes på Saxo.com.
Læs mere om Erika Fatland.
Jeg har skrevet en del andre anmeldelser af bøger om Rusland. Find dem her.