Babushka eller matrjosjka – den russiske trædukke

Matrjosjka dukkerUanset om du kalder dem babushka eller matrjosjka, så har du sikkert også leget med de små russiske trædukker, da du var barn. Jeg taler om de hule trædukker, der er smukt dekorerede, og som har en perfekt skaleret mindre kopi indeni. Og så endnu en. Og så endnu en.

Jeg kommer tit til at tænke på en virkelig sjov scene fra Hella Joofs film ”Sover Dolly på ryggen?”. Nikolaj Lie Kaas spiller sådan en lidt skør og små-frastødende type, som hovedpersonen, der spilles af Lene Marie Christensen, tiltrækkes af. Hun står sammen med sin veninde ved Søerne i København og ser på, hvordan den her fyr skælder ud på mågerne. Og så kommer der det her stjernegode citat.

“Manden er jo ikke normal!!”
“Nej, men det er jo bare udenpå. Det er ligesom de der dukker fra Rusland med dukker indeni.”
“Babusjka-dukker?”
“Ja, så hvis du nu gav ham en chance og skruede lidt, så kunne det jo være, at indeni var der en mindre idiot, og så en endnu mindre idiot, og til sidst en lille bitte idiot, som i virkeligheden var rigtig sød.”

Det er priceless! Jeg kan virkelig anbefale at se filmen, hvis du kan lide Hella Joofs humor.

Nå, tilbage til dukkerne…

Hvad skal vi kalde den russiske trædukke?

Den russiske betegnelse er матрёшка – matrjosjka. Wikipedia fortæller os, at navnet matrjosjka er en diminutiv (en slags kælenavn) af det russiske pigenavn “Matrjona”.

Den lille Matrjona-dukke blev opfundet af en træskærer, der hed Sergej Maljutin. Han var blevet inspireret af en serie af japanske trædukker. Matrjosjka oplevede verdensberømmelse, da hun blev udstillet på verdensudstillingen i Paris i 1900 og vandt bronce i kategorien legetøj.

Oprindelig Babushka eller matrjosjka dukke

Babushka eller matrjosjka?

Men hvorfor hedder den så babushka? Det kalder russerne den faktisk heller ikke. De siger matrjosjka. Men i Vesten kalder vi ofte trædukkerne for babushka eller babusjka.

Mit bud er, at det er på grund af dukkens særlige udseende. Den er nemlig ofte dekoreret med et smukt tørklæde i traditionelle russiske mønstre. Disse tørklæder bliver især båret af de ældre russiske kvinder, også den dag i dag. Ældre damer i Rusland kalder man for bedstemødre, også selv man ikke er familie med dem.

Har du en anden forklaring? Så bidrag endelig i kommentarsporet.

Hvilke slags dukker findes der?

Der findes RIGTIG mange. Der er de traditionelle med smukke mønstre og flotte detaljer, der er de fjollede, de enkle og de politiske. Sidstnævnte er meget populære. F.eks. har jeg jo selv en Putin-dukke, som jeg er meget glad for:

Babusjkadukke fra Putin til Peter den Store

Putin er en af mine allerfineste matrjojskadukker. Jeg bruger ham tit, når jeg holder workshops. For selvom han er fin udenpå, så er det faktisk det indre, der tæller. Han rummer nemlig alle statslederne fra, ja, det må jo så blive fra Medvedev til Peter den Store. Derfor bliver han flittigt brugt, når jeg gennemgår Ruslands historie til f.eks. en kulturtræning i russisk forretningskultur. Jeg har faktisk optaget mit Putin-dukketeater på video. Du kan se det på YouTube her:

 

 

Indretningstip med russiske trædukker

Men der er også andre måder at indrette sig med de særegne russiske trædukker. Min kickass-seje russiskkyndige veninde og direktør hos ABCsprog, Lene Bie Dal, har f.eks. sat sin matrjosjkaduppe op i loftet: Hvor sejt er det lige? Det tror jeg nok lige, at jeg kopierer ved først givne lejlighed!

 

Babushka eller matrjosjka dukker i loftet Babushka eller matrjosjka dukker i loftet

 

Hvad er det særlige ved de russiske trædukker?

For at besvare det spørgsmål må vi se på, hvad et souvenir kan. Souvenir kommer af fransk og betyder minde. Så det er jo først og fremmest et minde om Rusland. Men det kan meget mere end det.

Det kan skabe en stemning. Du tager en lille del af Rusland i form af dukken med hjem til Danmark og giver den til en, du holder af. ”Jeg ville ønske, du var her”, siger du indirekte.

Den russiske babushka eller matrjosjka er desuden noget helt unikt, som forbindes til Rusland – positivt, vel at mærke. Vi taler altså om en genstand, der forener mennesker på tværs af landegrænser på en måde, som er ikke-konfronterende og ufarlig. Det i sig selv gør, at souvenirs i almindelighed og den russiske trædukke i særdeleshed har en høj værdi i vores globaliserede verden.

Læs mere:

Hos BABUSHKA kan du købe virkelig flotte matrjosjkadukker. Jeg har selv købt fra webshoppen og kan anbefale den.

Hvis du vil have en Putindukke, ligesom min, kan du købe den på via dette link til Etsy.com.

 


Ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*