Bjørnen vågner af Kaj Ørnfeldt Clausen

Bjørnen vågnerJeg har i disse dage fordybet mig i Kaj Ørnfeldt Clausens bog: Bjørnen vågner – Virksomhedsledelse og menneske i USSR og Rusland 1990-1999.

Forfatteren har en imponerende erfaring med at gøre forretning med russere. Han formår desuden at fremstille og forklare forskellene mellem dansk og russisk forretningsmentalitet på en måde, så man kan være med. Også selv om man ikke har boet i landet, kender russere eller taler sproget.

Clausen kaster sig i kapitel 2 ud i en afdækning af den russiske folkekarakter. Det er ellers en øvelse, der kan nemt ende med en for overfladisk eller generalistisk fremstilling. Men Clausen behandler stoffet rigtig fornuftigt. Under læsningen gik det op for mig, hvorfor russerne er så kvalitetsbevidste, og hvorfor de så ivrigt går efter mærkevarer og udenlandske kvalitetsprodukter.

Femårsplanerne – nok mere skade end gavn?

Svaret skal findes i historien, nærmere bestemt i femårsplanerne under Sovjettiden. Femårsplanerne udstak meget specifikke mål for industrien, som for enhver pris skulle være opfyldt inden for en bestemt tidsramme. Denne form for organisering af arbejdskraften fik en alvorlig konsekvens for arbejdsmoralen. Arbejdslederne var nemlig mere interesserede i at opfylde planerne end i at drive gode produktionsenheder. Man var ganske enkelt bange for konsekvenserne ved ikke at opfylde planmålene. Derfor nedprioriteredes produktudvikling og produktforbedring.

Femårsplanerne havde desuden den konsekvens, at der ingen reel efterspørgsel var på produkterne. Underleverandører var heller ikke noget, man valgte ud fra parametre som kvalitet eller pris. Man brugte de leverandører, man fik tildelt. Der var derfor ikke nogen reel konkurrence på markedet. Arbejdslederne behøvede ikke tænke på udbud og efterspørgsel og blev derfor ikke motiveret til at fremstille produkter, som var tilpasset kundernes behov.

Formålet med femårsplanerne var at fremskynde den manglende industrialisering. Man fremelskede en samfundsideologi, der dyrkede den hurtige effektive arbejder, som overopfyldte planerne. Du kender måske historierne om Stakhanov, den russiske minearbejder, som i trediverne blev dyrket som et forbillede for den russiske arbejder. Han blev berømt for at have overopfyldt planen med 14 gange sin kvote. Han kom endda på forsiden af Time Magazine i december 1935.

Regeringen ønskede at fremelske denne hastighed og produktivitet hos befolkningen. Konsekvensen blev, at det høje tempo gik ud over på kvaliteten. Det betød, at kompliceret maskinelt udstyr mistede pålidelighed og funktionalitet. Denne konsekvens blev signifikant for hele Sovjettiden. Som eksempel på dette nævner Clausen de russiske biler, Volga, som dagligt gik i stå og derved skabte trafikpropper. Et fænomen, som kunne ses i Moskva helt op i 90’erne.

Ingen global tradition for kvalitet

Bjørnen vågner af Kaj Ørnfeldt Clausen handler om at være menneske i Rusland 90’erne, og hvorfor man dengang ønskede kvalitet frem for alt. I Rusland findes der ifølge Clausen ikke en håndværksmæssig global tradition med sans for kvalitet. Det samme gælder vedligeholdelse. Man har ikke tradition for at vedligeholde og rengøre bygninger, maskinanlæg eller biler, hvorfor funktionaliteten ofte er tilsvarende lav.

Alle, der har været i Rusland, har mødt skilte med påskiften Ремонт (Reparation). Det er desuden ofte problematisk at skaffe reservedele. Derfor vender russerne sig mod udlandet og prioriterer udenlandske produkter for netop pga. pålideligheden og funktionaliteten.

Konsekvenserne ser vi i den russiske industri den dag i dag. Som du kan læse med om i mit indlæg Landbrug i Rusland – det forjættede (landbrugs)land, så mangler russerne stadig den teknologiske knowhow, som vi besidder i Vesten. Det åbner op for spændende muligheder for dansk erhvervsliv og for de virksomheder, der har modet og kapitalen til at rette øjnene mod øst og det gigantiske russiske marked.

Kaj Ørnfeldt Clausen: Bjørnen sover – Virksomhedsledelse og menneske i USSR og Rusland 1990-1999. Kapitel 2.

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*