Den russiske jule- og nytårstradition

Alt om russisk jul og russisk nytårRussisk jul er anderledes end den danske og europæiske jul. De holder det ikke på samme tidspunkt og heller ikke på samme måde. De tre vigtigste forskelle mellem dansk og russisk jul er følgende:

 1. Russerne holder jul til nytår
 2. Den russiske julemand er blå
 3. I mange år var det forbudt at fejre jul i Rusland

I dette indlæg kan du læse om den russiske jule- og nytårstradition. Hvis du skriver en skoleopgave, kan du finde mange svar her.

Så hvornår holder russerne jul?

Ja, det er lidt tricky at svare på… Der er nemlig ikke noget entydigt svar på, hvornår russerne holder jul.

Forvirringen skyldes to ting:

 1. Kommunisternes “afskaffelse” af julefejringen
 2. Den russiske ortodokse kirke følger den julianske kalender, som er tretten dage forskudt efter den gregorianske kaldender, som er den gældende tidsregning over det meste af verden.

Derfor kan man argumentere for, at den russiske jul rent faktisk falder både den 25. december og den 7. januar.

Nytårsfesten den 31. december

Under kommunismen i Rusland blev julen “afskaffet”, fordi man i Sovjetunionen (1922-1991) ikke have nogen religion, og julen er en religiøs højtid. I stedet holdt man en Vinterfest, som faldt på nytårsaften.

Nytåret er den højtid i Rusland, som minder mest om den måde, vi ellers holder jul på i Vesten og i Danmark. Men der er også mange ting, de gør anderledes end os.

Der er f.eks. masser af gang i nytåret med fest og ballade. Man går på besøg hos hinanden og ønsker hinanden С новым годом! (S novym godom) Russerne har beholdt en del af de gamle juleskikke fra før kommunismen, blandt andet juletræet, som nu er blevet et nytårstræ. Russerne går dog ikke rundt om træet, som vi gør i Danmark.

Fejringen af nytåret handler ikke om religion, og der er ingen kristne ritualer forbundet med nytåret. Til gengæld er den ortodokse julefest en religiøs handling.

Den ortodokse religiøse julefest den 6. – 7. januar

I Rusland bekender man sig til den ortodokse tro. Det er en anden form for kristendom, end vi har i Danmark.

Antallet af troende i Rusland er stigende. Der er i dag en tendens til, at russerne vender tilbage i kirkerne og fejrer julen med bønner og messer og faste. Mange russere føler det som en menneskeret at kunne holde jul efter 70 år, hvor det var forbudt i Sovjetunionen. Den russiske præsident Putin støtter op om den russiske ortodokse kirke og dens patriak. Det har også medført, at religionen er blevet mere udbredt.

Julen falder som sagt den 7. januar, da den russisk-ortodokse kirke følger den julianske kalender. Selvom Kommunistpartiet i 1918 valgte at indføre den gregorianske kalender i Rusland.

Den russiske julefest er en meget højtidelig religiøs fest. Den handler ikke om gaver og julemænd. Den handler om tro og om at fejre Jesu fødsel. Juleaften begynder i Rusland d. 6 Januar, hvor man går til midnatsmesse i kirken.

I den ortodokse tradition faster man 40 dage op til Kristi fødsel. Når man har holdt julegudstjeneste juledag, brydes fasten med julemad og julefest. Den traditionelle russiske julemad er blandt andet borsjtj, fisk og fyldt kål. Julefesten fortsætter i tolv dage frem til den 19. januar med kristi dåb.

Fader Frost

Måske har du lagt mærke til, at den russiske julemand ikke er rød i Rusland. Han hedder nemlig Fader Frost i Rusland og klæder sig i blinkende blå, sølv og snehvide farver. Han kommer nytårsaften med gaver til børn, der har været artige. Til at hjælpe sig har han sit barnebarn, Snegurka, som har blåt tøj på med hvid pels.

Fader Frost er funderet på den russiske helgen Biskop Nikolaj, altså Skt. Nikolaus. Han blev kanoniseret som helgen i den russisk-ortodokse kirke på grund af sin særlige omsorg for børn.

Den røde julemand stammer faktisk fra Coca Cola-reklamerne i USA i 1920’erne og blev senere udbredt i hele den vestlige verden.

 

Flere blogindlæg om russisk nytår og jul:

 

Kilder om russisk jul:

Kristendom.dk – Jul i de ortodokse kirker
Kristendom.dk – Sådan fejres julen verden rundt
Kristendom.dk – Hvad er forskellen på folkekirken og den russisk-ortodokse kirke?
Wikipedia.org – Christmas in Russia (på engelsk)
Wikipedia.org – Fader Frost

 

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

 

 

Comments

 1. Yuliya Malkyerova says:

  Hej Mette, jeg er ukrainer og begge mine forældre kommer fra Russland, og derfor vil jeg gerne skrive nogle komentar. Du har ret næsten om alt. Faktisk går vi rundt om nyt års træet, som danskerne gør, og vi spiser aldrig borsjtj til Nytårs aften. Den Fader Frost fra Tivoli er klædt i forkert toj. Fader frost fra Russland ser ikke saadan ud.

  • Mette says:

   Kære Yuliya

   Tusind tak for dine opklarende kommentarer. Jeg laver et opdateret blogindlæg næste år til jul/nytår, og så tager jeg dine input med. Tak for din interesse. Jeg håber, du vil fortsætte med at læse med her på bloggen.

   Mette

 2. Hvad spiser russere til jul?

 3. Den røde Julemand stammer ikke fra Coca Cola reklamerne, men fra Nikolaus som levede i årene fra ca. 270 til 330, og var biskop i byen Myra.
  Faktisk var Coca Colas reklame med rød julemand heller ikke den første. Allerede i 1821 kunne man se ham rød i et illustreret digt for børn, og senere i en reklame 1923 for White Rock sodavand. Alt sammen tidligere end Coca Colas tegning, som dog nok er den flotteste.

  • Hej Martin

   Tak for din uddybelse. Godt og nyttigt med en ekstra perspektivering på emnet!

   Hilsen Mette

 4. Osip Mikunis says:

  Russisk ortodoks jul handler ikke om mad, men om en kirkelig begivenhed. Hvis man er rigtig religiøs, så holder man 40 dages faste inden jul og først går om bord med kød, fisk, æg ol. fra 7. januar. Da julen ikke har været udbredt i Sovjet er der ingen madtraditioner knyttet til den. Hvad man ellers har haft af madtraditioner til jul før 1917 er blevet helt væk i dag.

Speak Your Mind

*