Den russiske jule- og nytårstradition

I årets julekonkurrence (2011), som netop er overstået, har jeg spurgt læserne om, hvornår russerne holder jul. Det var lidt et listigt spørgsmål, for der er ikke noget entydigt svar på det meget entydige spørgsmål. Lad mig derfor i dette indlæg redegøre for den russiske jule- og nytårstradition.

Forvirringen skyldes to ting: Kommunismens “afskaffelse” af julefejringen og det faktum, at den russiske ortodokse kirke stadig følger den julianske kalender, som er tretten dage forskudt efter den gregorianske kaldender, som er den gældende tidsregning over det meste af verden. Derfor kan man argumentere for, at den verdslige russiske jul rent faktisk falder både den 25. december og den 7. januar.

Nytårsfesten den 31. december
Under kommunismen i Rusland blev julen “afskaffet”, og man holdt i stedet en Vinterfest, som faldt på nytårsaften. Nytåret er derfor den højtid i Rusland, som minder mest om den måde, vi ellers holder jul på i Vesten. Fejringen af nytåret er en verdslig handling, mens den ortodokse julefest er en religiøs handling. Folkeligt set er der mere gang i nytåret med fest og ballade. Man går på besøg hos hinanden og ønsker hinanden С новым годом! Russerne har beholdt en del af de gamle juleskikke fra før 1918, blandt andet juletræet, som nu er blevet et nytårstræ. Man går dog ikke rundt om træet, som vi gør.

Den ortodokse religiøse julefest den 6. – 7. januar
Antallet af troende i Rusland er stigende. Der er i dag en tendens til, at russerne vender tilbage i kirkerne og fejrer julen med bønner og messer og faste. Det er en inderlig og højtidelige religiøs fest, og mange russere føler det som en menneskeret at kunne holde jul efter 70 års kommunistisk undertrykkelse af de kirkelige handlinger.

Julen falder som sagt den 7. januar, da den russisk-ortodokse kirke tog den beslutning at holde fast i den julianske kalender, da Kommunistpartiet i 1918 valgte at indføre den gregorianske kalender i Rusland. Juleaften begynder i Rusland d. 6 Januar, og der er midnatsmesser i kirkerne. I den ortodokse tradition faster man fyrre dage op til Kristi fødsel. Når man har holdt julegudstjeneste juledag, brydes fasten med julemad og julefest. Den traditionelle russiske julemad er blandt andet borsjtj, fisk og fyldt kål. Julefesten fortsætter i tolv dage frem til den 19. januar med kristi dåb.

Fader Frost
Tivoli valgte i år at holde et russisk juletema med en russisk julemand. Så den røde Coca Cola-julemand blev skiftet ud med en flot Fader Frost i blinkende blå, sølv og snehvide farver. Fader Frost (egentlig Bedstefar Frost) er funderet på den russiske helgen Biskop Nikolaj, altså Skt. Nikolaus. Han blev kanoniseret som helgen i den russisk-ortodokse kirke på grund af hans særlige omsorg for børn.

Vil du vide mere om russisk kultur?
Så læs videre her på bloggen om sjove eksempler på forskellene mellem dansk og russisk kultur. Husk, at du også kan tilmelde dig Ruslandsekspertens nyhedsbrev og dermed få tips og nyttig viden om vilkårerne for danske virksomheder, der gør forretning i Rusland.

 

Kilder:

Kristendom.dk – Jul i de ortodokse kirker
Kristendom.dk – Sådan fejres julen verden rundt
Wikipedia.org – Russisk jul
Wikipedia.org – Fader Frost

Comments

 1. Yuliya Malkyerova says:

  Hej Mette, jeg er ukrainer og begge mine forældre kommer fra Russland, og derfor vil jeg gerne skrive nogle komentar. Du har ret næsten om alt. Faktisk går vi rundt om nyt års træet, som danskerne gør, og vi spiser aldrig borsjtj til Nytårs aften. Den Fader Frost fra Tivoli er klædt i forkert toj. Fader frost fra Russland ser ikke saadan ud.

  • Mette says:

   Kære Yuliya

   Tusind tak for dine opklarende kommentarer. Jeg laver et opdateret blogindlæg næste år til jul/nytår, og så tager jeg dine input med. Tak for din interesse. Jeg håber, du vil fortsætte med at læse med her på bloggen.

   Mette

Speak Your Mind

*