Det handler slet ikke om russerne

Når du som dansker skal til Rusland, skal du sørge for at tage et spejl med. Det er det allervigtigste redskab til at lykkes i kulturmødet. Det succesfulde kulturmøde starter nemlig hos os selv. Måden, hvorpå vi forvalter vores væremåde, dikterer vores resultater.

Faktisk handler det slet ikke om russerne. Det handler om måden, vi går til kulturmødet. Det handler om mindset: dine tanker, følelser, handlinger. Dem kan du justere på, så du får de resultater, du gerne vil have. Det gælder i alle livets spørgsmål, og især i kulturmødet.

Første skidt er at blive klar over, hvor vi kommer fra. Vide, at vi som danskere for eksempel har en uformel omgangstone, en flad hierarkisk struktur og en umiddelbar tillid til mennesker, som ligner os. Når vi ved det, kan vi se på, hvordan tingene står til hos russerne: De har en meget formel omgangstone, et stejlt hierarki, som gennemsyrer hele samfundet, og en udtalt mistillid til mennesker, de ikke kender. Disse forskelle giver en række sammenstød, som i værste fald kan medføre, at en aftale eller et samarbejde falder til jorden.

En sådan situation kan nemt afhjælpes ved at hive spejlet op af lommen og se godt og grundigt på, hvordan vi fører os frem. Hvilke reaktioner får vi? Hvordan kan vi justere?

Det er dybest set, hvad kulturtræning handler om:  at lære at samarbejde med mennesker, som er meget anderledes, end du er.

Min metode er enkel:

  1. Du bliver klar over din egen kultur
  2. Du lærer den russiske kultur at kende
  3. Vi ser på forskellene og de problemer, der opstår i kulturmødet
  4. Jeg giver dig konkrete redskaber til at navigere i disse forskelle og løse problemerne

Læs mere om kulturtræning og min metode i indlægget: Introduktion til russisk kulturtræning.

Ruslandseksperten

Speak Your Mind

*