Russisk nytår

Russisk nytår med pyntet nytårstræС новым годом! (Snovym godom) Sådan siger russerne til hinanden omkring nytår, som uden sammenligning er den største højtid i Rusland. Faktisk er nytåret russernes svar på julen.

Det er nemlig sådan, at julen blev ”afskaffet” under det kommunistiske styre, som forløb fra 1917-1991. Dengang blev alle religiøse handlinger bandlyst, og først med kommunismens fald i 1991 blev det igen muligt at dyrke sin tro offentligt.

Russerne lod sig ikke bremse. Som de fleste folkeslag ønskede russerne at markere overgangen til de lysere dage, så man holdt i stedet en Vinterfest, som faldt på nytårsaften.

Nytåret er derfor den højtid i Rusland, som minder mest om den måde, vi ellers holder jul på i Vesten. Børnene får gaver, og man går på besøg hos venner og familier og ønsker hinanden С новым годом! (Snovym godom). Russerne har beholdt en del af de gamle juleskikke fra før revolutionen, blandt andet juletræet, som nu er blevet et nytårstræ. De går dog ikke rundt om træet, som vi gør i Danmark.

Den russiske jul

Man holder også jul i Rusland. Men julen kommer først efter nytår, nemlig den 7. januar. Det er fordi, den russisk-ortodokse kirke valgte at holde fast i den julianske kalender, dengang Kommunistpartiet i 1918 indførte den gregorianske kalender i Rusland, som er den samme, som vi bruger i Danmark.

Mens nytåret er en folkefest, er den ortodokse julefest er en religiøs handling. Russerne er kristne ortodokse, så deres julefejring foregår med kirken og midnatsmessen som omdrejningspunkter. Juleaften, den 6. januar, går russerne til midnatsmesser i kirkerne. I den ortodokse tradition faster man fyrre dage op til Kristi fødsel. Når man har holdt julegudstjeneste juledag, brydes fasten med julemad og julefest. Den traditionelle russiske julemad er blandt andet borsjtj, fisk og fyldt kål.

Fader Frost

Den russiske julemand er blå og ikke rød som den vestlige julemand. Han har en blinkende blå, sølv og snehvid kåbe på, det flotte hvide skæg, som vi kender, og han kommer med gaver til børnene nytårsaften. Fader Frost (Дед Мороз) er baseret på den russiske helgen Biskop Nikolaj, altså Skt. Nikolaus. Han blev kanoniseret som helgen i den russisk-ortodokse kirke på grund af hans særlige omsorg for børn.

Læs mere om russisk nytår og jul:

Jeg har skrevet to andre blogindlæg om emnet, som du måske vil finde interessant:

Vil du vide mere om russisk kultur? Så læs videre her på bloggen om sjove eksempler på forskellene mellem dansk og russisk kultur. Du kan også tilmelde dig Ruslandsekspertens nyhedsbrev og dermed få tips og nyttig viden om vilkårerne for danske virksomheder, der gør forretning i Rusland. Husk, jeg holder foredrag på skoler og virksomheder om russisk kultur og samfund.

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

 

 

Speak Your Mind

*