HR i Rusland: Det skal du vide, når du ansætter russere

HR i RuslandHR i Rusland er en udfordring. Det er ærgerligt at ansætte den forkerte. Det koster penge og er besværligt. Hvis det sker i Rusland, skal du regne med, at det bliver endnu dyrere og endnu mere besværligt. Ansættelsesreglerne i Rusland gør det meget svært at afskedige medarbejdere. Så du er nødt til at se dig grundigt for, inden du forpligter dig i Rusland.

I dette blogindlæg vil jeg give dig forklaringen på, hvorfor det er så stor en udfordring at etablere en russisk stab. Du får tips til at undgå de værste faldgruber, når du skal ansætte i Rusland, og jeg giver dig mine bedste råd, så du kommer flyvende fra start.

Invester i ekspertviden fra starten

Hvis du står og skal orientere dig i et helt nyt forretningsområde og f.eks. bygge en virksomhed op fra bunden med HR i Rusland, skal du have gode folk i ryggen. Der findes heldigvis danske eksperter inden for alle områder ved opstart på det russiske marked: Logistik og transport over grænserne, finansiering, juridisk hjælp til virksomhedsregistrering og ansættelse, udbygning af netværk og håndtering af embedsapparat og bureaukrati. På denne side kan du se en liste over de aktører, jeg kender og anbefaler.

Netværk frem for papir

I russisk forretningskultur er netværk og anbefalinger vigtigere end eksamensbeviser. Dette handler først og fremmest om, at eksamensbeviser kan købes, selvom det ikke er så udbredt nu som under Sovjetunionen. Derudover spiller tillid en stor rolle i russisk business. Man gør forretning med personen, ikke virksomheden.

Relationsopbygning er altså noget, der tages meget alvorligt i Rusland, og du skal være indstillet på at investere i relationen. Da tilliden til systemet kan ligge på et meget lille sted, bliver tilliden til mennesker pludselig meget vigtig. Alt dette betyder, at når du ansætter, skal du selvfølgelig undersøge de officielle dokumenter, men lige så vigtigt skal du forhøre dig blandt kandidatens tidligere arbejdsgivere og samarbejdspartnere. Kan kandidaten det, han/hun siger, og er oplysningerne på CV’et korrekt?

Bureaukrati og stempel

Sovjetunionens ånd er stadig at finde i dag i det hierarkiske og tunge russiske bureaukrati. Det er nok til at frustrere enhver pragmatisk dansker. Men EU eller USA er f.eks. også meget bureaukratisk opbygget. Når vi i Danmark forholder os til Rusland, sammenligner vi jo en meget lille medlemsstat i EU med et føderalt system som Rusland jo er. Det er klart, at Rusland er mere bureaukratisk.

Et så stort land har brug for en stærkt centraliseret styring, og denne styring sker gennem formularer, hierarkisk bevidsthed og en stringent og på mange måder ufleksibel og ikke-pragmatisk tilgang til opgaveløsningen. Læs mit indlæg: Det russiske bureaukrati: Format frem for indhold for at blive klogere på, hvordan du skal forholde dig til det russike bureaukrati.

Mange danske eksportører er tæt ved at miste modet, når de står over for den nærmest uoverstigelige mur af uforståelige russiske krav og dokumenter, man ikke engang kan læse. Her gælder det om at have de rigtige folk ansat.

Mange danske virksomheder drager nytte af at have en russisktalende ansat i den danske organisation. Helst en, der er uddannet i både Rusland og Danmark. Dem er der heldigvis mange af. Man kan f.eks. melde sig ind i Linkedin-gruppen Ansæt en russer og begynde at udbygge sit netværk der. Det er en stor fordel ved at have en russer på sit team. Det vil nemlig gøre etableringen i Rusland langt nemmere at have en person, der kan sproget og kender kulturen.

Tre gode råd til når du arbejder med HR i Rusland:

  1. Lav et omfattende baggrundstjek. (Næsten) alt er til salg i Rusland – også eksamensbeviser, så du skal se dig grundigt for. Hvis du ikke selv kan udføre et tjek, så find en person, som kan gøre det for dig. Brug Den danske ambassade i Moskva, Eksportrådet eller nogle af de meget dygtige folk i branchen, som jeg anbefaler på denne side.
  2. Hav styr på detaljerne: Decimaler, titler, adresser, transkribering, vægt, dokumentation og regulativer skal være præcise og overholdt til mindste detalje. Pragmatisk og kreativ opgaveløsning er ikke nøgleordet her.
  3. Ansæt en russer i deres danske setup, inden I etablerer jer i Rusland. Det er en af de bedste og korteste genveje til at lykkes med jeres forretning i Rusland.

Næst efter at ansætte den forkerte, er det værste at have russiske medarbejdere, leverer det stykke arbejde, du betaler dem for. Hvordan du løser dette problem, kan du læse om i dette blogindlæg: Dansk leder i Rusland: Det skal du vide, når du skal lede russere.

 

Speak Your Mind

*