Drop fordommene og lyt til dine erfaringer

Grisen-og-dullen

Hvad tænker du om ham her? Og om hende her?
Billedet er døbt “Grisen og dullen” i min filmappe, så det siger vist alt…

Eller gør det?

Lad os sige, at vi er til en middag, hvor der også er et andet par: en meget flot, ung ukrainsk kvinde og en gammel, lidt ucharmerende mand, som nærmer sig pensionsalderen.

Hvis det er en situation, vi ikke har prøvet at være i før, vil måden, vi taler til parret på, være præget af nogle bestemte fordomme og forudfattede holdninger. Samtidig vil vi parallelt i samtalen lede efter små tegn og udtalelser, som enten kan be- eller afkræfte vores fordom om, at pigen i dette tilfælde skulle være en golddigger og manden en gammel gris.

Vores fordomme vil altså støje i kulturmødet og forhindre os i at lytte til vores fornuft, så vi kan se den anden part klart og med den åbenhed, der giver de bedste resultater.

Sensemaking
Der findes en organisationsteoretiker, som hedder Karl Weick. Han taler om et begreb, der hedder sensemaking, og han har skrevet bogen Sensemaking in organizations. Sensemaking handler kort sagt om, at vi bruger vores erfaring til at finde mening i ting. Man kan beskrive det sådan, at vi har et net, som vi fylder ud med information og erfaringer, som vi trækker på, når vi skal forholde os til ting. Når vi møder noget, vi ikke har erfaring med, så mangler vi information til at fylde hullerne ud med. Men vores hjerne har ikke tilpas med informationshuller, så den giver sig til at fylde ud med, hvad der nu er.

Tag nu parret ovenfor som eksempel: Fordi vi ikke kender til deres forhistorie, vil vores begreb om deres ægteskab blive fyldt ud med nærmest hvad som helst, bare så vi kan forholde os til parret. Det kan meget vel være fejlinformation eller utilstrækkelig information, men det er altså den løsning, vores hjerne vælger for at hjælpe os til at forholde os til det ukendte. Efterhånden som vi får mere konkret erfaring, vil den erstatte den overfladiske eller fejlagtige information, og vi vil få et mere nuanceret billede af forholdene.

Måske finder vi ud af, at kvinden her har en helt særlig smag i mænd. Hun tiltrækkes nemlig af mænd, som ikke drikker. Og ham her, han er en af de eneste mænd, hun har mødt, som ikke drikker. Samtidig behandler han hende pænt, og de har det sjovt sammen.

Det finder vi kun ud af ved at forholde os åbent til parret, få nogle konkrete erfaringer, så vi kan droppe vores fordomme. Vores fordomme støjer nemlig i kulturmødet og forhindrer os i at lytte til vores fornuft.

Hvis du tager til Rusland på forretning, og du f.eks. har en fordom om, at alle russere er korrupte, så vil din attitude spejle det. Russeren vil reagere på din mistænksomhed og selv tage afstand. Du ødelægger det altså for dig selv, ingen du overhovedet er gået i gang…  For russerne kan mærke det. De vil hæfte sig ved den måde vi opfører os på, de spørgsmål vi stiller, vores tilbageholdenhed, konfluktskyhed og afvisende eller usikkert kropssprog.

Drop fordommene og brug i stedet dine erfaringer som pejlemærke.

Speak Your Mind

*