Eksport til Rusland i krisetider: Et knaldgodt råd

Tiden den står stille. Eller det gør den i hvert fald i Rusland i disse dage. Det er nytår og russisk jul, og russerne holder fri og fejrer højtiderne. Derfor sker ikke så meget mellem danske og russiske forretningsforbindelser i disse uger.

Man kunne også fristet til at synes, at der ikke sker noget ellers, for den internationale krise mellem Rusland og Vesten er stadig aktuel. Handelssanktioner og magtdemonstrationer har været et fast indslag i eksportvirksomhedernes forretningsvilkår siden Ruslands annektering af Krimhalvøen. Den danske eksport er faldet med 50 %, og det ser ikke ud til, at der er nogen bedring i sigte foreløbig.

Men lad nu være med at droppe kontakten til russerne helt, bare fordi det lige nu ikke er det mest lukrative marked. Det går op og ned i russisk business. Det har historien vist os gang på gang. Siden åbningen af handelsforbindelserne efter Sovjetunionens sammenbrud har vi set voldsomme udsving i vækstkurverne, og det vil vi blive ved med. Mulighedernes Rusland er stadig fuldt af muligheder, og det ændrer diplomatiske og internationale kriser ikke på. De minder os bare om, at det russiske marked er besværligt og omskifteligt. Sådan er forretningsvilkårene i Rusland.

Plej relationen
Russerne har en god hukommelse. De kan godt huske, hvem der holdt ved, dengang det så skidt ud, og hvem der kunne ville lege, når legen var god. Selvom forretningssamarbejdet måske er sat på hold i disse måneder, skal relationsopbygningen plejes. Ring og ønsk godt nytår. Hør hvordan de har det, og hvordan de klarer sig i forhold til importforbud, og om de kan mærke sanktionerne. Spørg ind til, hvordan verden ser ud fra deres perspektiv. Fortsæt med at opbygge den forretningsrelation, som er alfa omega i russisk business. Russerne vil huske dig for det, og du kan høste en masse goodwill på den konto.

Læs mere om status for dansk eksport til Rusland i denne super gode artikel fra Politiken: Krisen har hakket Danmark eksport til Rusland midt over

Speak Your Mind

*