En blog om russisk forretningskultur

Velkommen til denne blog om russisk forretningskultur med fokus på, hvordan danske virksomheder gør business i den russiske forretningsverden. Først et overblik:

Med Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blev der åbnet op for eksport og samarbejde for dansk erhvervsliv på det russiske marked. Det er dog gået op og ned med eksport og ekspandering. Det skyldes de økonomiske forhold i Rusland efter 1991 har været yderst svingende. Efter Putins overtagelse af præsidentembedet i 2000 har økonomien og det russiske marked stabiliseret sig. Det her medført, at dansk erhvervsliv har etableret eksportsamarbejder, åbnet butikker, opstartet fabrikker og truffet aftaler om outsourcing.

Frem til 2007/2008 har der således været kapitalstyrke hos de danske virksomheder til at rette aktiviteterne mod øst. Men finanskrisen i slutningen af 00’erne lagde en dæmper på aktiviteterne. Blandt andet har svingende toldafgifter og problemer med at få kreditforsikret varer i Rusland medført, at danske virksomheder fra 2010 har sat ekspansionsplanerne i Rusland på hold.

Stabilitet under Putin

De stabiliserede russiske forhold under Putin har medført en stigning i den russiske middelklasse. Denne middelklasse er blevet mere købestærk og dermed en attraktiv målgruppe for udenlandske og herunder danske produktionsvirksomheder. Store danske virksomheder som Danfoss, Grundfoss, Arla, Carlsberg, Bisca og mange flere er velfunderet i Rusland. Samtidig har andre virksomheder, som f.eks. Jysk, ikke har formået at få afsat sine varer på det russiske gigantmarked. Hvorfor ikke? Markedet er der, og kundens behov og købekraft tæller i virksomhedernes favør.

Min tese er, at selv om russerne ligner os, er der kulturelle forskelligheder både i russisk forretningskultur og de russiske forbrugeres mentalitet. Disse forskelle kan være svære at sætte ord på, men de spiller alligevel en afgørende rolle. Jeg ønsker med denne blog at identificere denne forskellighed og formidle den til dansk erhvervsliv, så den kan bruges proaktivt i samarbejdet med russiske virksomheder.

Denne blog vil undersøge danske virksomheder vilkår i og erfaringer med Rusland. Dette gøres primært gennem interviews med relevante virksomhedsparter og ud fra min egen erfaring med at arbejde i Rusland. Jeg skriver også om, hvad jeg inspireres af i mit netværk, og hvad jeg ellers kommer frem til i min research. Desuden behandler jeg aktuelle emner i pressen.

God læselyst og send mig gerne en kommentar!

Speak Your Mind

*