Feel the fear and do it anyway

Dette indlæg er fortrinsvist til dig, der er studerende eller jobsøgende. Dig, der gerne vil arbejde med Rusland eller med kultur. Måske er du endda russer og bor i Danmark, men kan ikke slå igennem hos de danske arbejdsgivere. Du har i hvert fald en passion om Rusland, om kultur eller eksport på en eller anden måde, siden du læser min blog. Men der er også en grund til, at du måske ikke er helt i mål endnu.

Det kender jeg selv rigtig godt. Vi kan nemt komme til at slå os selv hjem, inden vi overhovedet er gået i gang. Det gør vi ved at fortælle os historier, som ikke passer.

Da jeg gik fra at være ansat i kommunen til at ville være ruslandsekspert, fortalte jeg mig selv en masse historier. De handlede primært om følgende:

  1. Jeg var ikke flydende nok i russisk.
  2. Det var for længe siden, jeg havde været i Rusland, og jeg havde i øvrigt ikke rejst nok i landet.
  3. Jeg ikke havde nok erfaring med dansk og russisk erhvervsliv.

Så hvem troede jeg egentlig, jeg var – sådan at ville være ruslandsekspert og endda stille mig op foran erhvervsfolk tale om russere og danskere?

Feel the fear and do it anyway
Se, alt det ovennævnte crap kunne jeg jo have ladet begrænse mig. Så var jeg nok stadig ansat i kommunen og blevet en lille grå mus i flade sko og håret samlet i en stram knude i nakken. Til held for alle – ikke mindst borgerne – vandt passionen, engagementet og lysten til sjov og eventyr.

Vejen op på scenen har ikke altid været graciøs. Lang fra.

Første gang jeg skulle på scenen var som alumne-taler på Aarhus School of Business. Jeg skulle tale om, hvordan jeg arbejdede med Rusland. Endda på engelsk. Jeg var mega nervøs, og det gik heller ikke ret godt. Jeg kan huske, at der i en af evalueringerne stod: ”I did not learn anything from Mette Bærbach.”

Mette Bærbach Bas til paneldebat

Det var ikke sjovt at læse, men jeg brugte det til at fortsætte. Ikke til at holde mig selv nede med. Så næste gang – hvor jeg skulle lave en kulturtræning på Statoil – forberedte jeg mig endnu mere og sørgede for, at de lærte noget fra mig. Jeg tog min fejl og lavede den om til feedback. Jeg justerede, og så gik det bedre næste gang.

Kulturtræning hos Statoil

Uanset om du gerne vil arbejde med Rusland, gerne vil være kulturtræner, have en online forretning baseret på din viden eller finde et job hos en dansk eksportvirksomhed, så gælder det samme:

  • Bliv klar over dine historier – sig dem evt. højt til andre, så du kan høre, hvor fjollede de i virkeligheden er. Lad dem for guds skyld ikke holde dig nede.
  • Feel the fear and do it anyway.
  • Vær ikke bange for at lave fejl, de er blot en invitation til at rette ind til næste gang.

Hvis det alligevel virker for uoverskueligt, kan du kontakte mig for en mentorsession, hvor vi får løst det, der står i vejen for, at du tager ansvar for at handle på din drøm.

Speak Your Mind

*