Feminisme i Rusland: Mænd er en sparsom ressource

Feminisme i Rusland - interview med Ekatarina AndersenFeminisme i Rusland – findes det overhovedet? Forfatter, teolog og instagrammer Ekaterina Andersen er ikke i tvivl. Hun er feminitisk samfundsdebattør med russisk baggrund og derfor den helt rette til at fortælle om kvinders situation og muligheder i Rusland.

Ekaterina Andersen er feministisk forfatter og samfundsdebattør, klummeskribent hos Ekstra Bladet, gift og mor til to. Du kan læse Ekaterinas klummer i Ekstra Bladet her og følge hende på Instagram på @ekaterinaandersen.

Ingen ligestilling i Rusland

Hvis du spørger Ekaterina Andersen er der bestemt ikke ligestilling i Rusland. Hverken i familielivet eller i forretningslivet. Man skal være nogens protege for at komme frem i business, f.eks. en mand, far eller elsker. Og som kvinde kan du ikke forvente at få hjælp fra politiet, hvis du melder din mand for vold i hjemmet. Politiet prioriterer det ganske enkelt ikke.

Det hænger sammen med, at man ikke har haft kvindefrigørelse i Rusland i 1970’erne. Landet stadig gennemsyret af traditionelle, konservative familieværdier, der holder mænd og kvinder fast i de gamle kønsrollemønstre. Feminister fremstilles ofte negativt, og der er stor modstand mod dem i medierne.

Efter Pussy Riot er stemningen endnu dårligere. Den feministiske gruppes happening i Frelserkirken på Den Røde Plads i Moskva  blev opfattet som en grov krængelse af religionen. Det skabte et stærkt raseri i den almindelige russiske befolkning mod gruppen og – som konekvens heraf – mod feminister generelt.

Den 8. marts er ikke en kampdag

Kvindernes internationale kampdag er ikke nået til Rusland. I stedet er den 8. marts en påskønnelsesdag for kvinder. Det er den dag, de russiske blomsterhandlere sælger allerflest blomster. Det siger måske allermest om kvindernes og især feministernes situation i Rusland.

Man taler traditionelt om to store feministiske bølger i Danmark. Den første store kvindebevægelse i 1870-1920 handlede især om kvinders valgret, ret til uddannelse og samt ægteskabelig og juridisk ligestilling. Den anden store kvindebevægelse i 1970-85 gav sig udslag i rødstrømpebevægelsen, som blandt andet krævede ligeløn og fri abort. Man taler desuden en en tredje og fjerde bølge af feminisme, som du kan læse mere om her.

Disse bølger af feminisme nåede ikke til Rusland. Man havde antræk til den første bølge før revolutionen, og ret hurtigt efter bolsjevikkerne fik magten, begyndte kvinder at arbejde på lige fod med mænd. I 1938 dikterede Stalin, at mænd og kvinder var ligestillede. Dermed lukkede man simpelthen spørgsmålet om køn fra politisk hold.

Kvinder har altså været på arbejdsmarkedet under hele Sovjettiden. De sovjettiske feminister kritiserede imidlertid denne selvudnævnte ligestilling. For når mændene havde fri fra arbejde, lagde de sig på sofaen derhjemme, mens kvinderne kunne gå i gang med deres andet fuldtidsjob: familie og hjem.

På samme måde blev retten til fri abort og fri sex indført allerede i 1917, men det blev til en ulempe for kvinder, mener Ekaterina Andersen. Hun fortæller, at denne ret blev bredt udnyttet at mænd, som ofte tvang kvinder til samleje uden forpligtelser. At nægte samleje blev anset som anti-sovjetisk opførsel, noget man i de dage risikerede at ryge i GULAG for.

Makeup og smart tøj var en mangelvare

Måske har du som dansker bemærket, at russiske kvinder gør meget ud af sig selv og ud af at understrege deres feminitet. Det gælder både tøj og makeup. Ekaterina Andersen forklarer mig, at det hænger sammen med, at netop makeup og smart tøj blev ikke produceret i USSR før i tiden.  Lingeri og makeup kunne kun fås, hvis du kendte en udlænding og havde råd til at betale tidobbelt for de mest banale ting. Hvis ikke, måtte du tage til takke gråt sovjetisk tøj. Men nu er det muligt at klæde sig smukt og feminint, og derfor er det feminine udtryk forbundet med frihed.

Som russisk kvinde ønsker man at fremhæve sin seksualitet – ikke dæmpe den, som det er tilfældet i Norden. De russiske mænd forventer, at kvinder gør sig lækre for dem. Hvis du ikke bruger makeup, vil du sandsynligvis blive betragtet som grim, fortæller Ekaterina Andersen. En flot kvinde er en kvinde med makeup.

Mænd er en sparsom ressource

Måske undrer du dig over, hvorfor kvinderne gider at gøre så meget ud af sig selv? Jo, det er dybest set spørgsmål om matematik. Der er flere kvinder end mænd i Rusland. Af de mænd, der findes, er en forstemmende stor del af dem alkoholikere, voldelige eller ikke i stand til at forsørge en familie. Der er så at sige langt mellem snapsene.

De få mænd, der har et arbejde, og som ikke er voldelige eller har et alkoholmisbrug, er i sagens natur særligt attraktive. Og mange russiske kvinder vil finde sig i meget og gøre meget ud af sig selv for at holde på en sådan mand, fortæller Ekaterina Andersen, som selv har været hjemmegående husmor i Moskva og fundet sig i et voldeligt ægteskab. Hun brød ud af ægteskabet, flyttede tilbage til Danmark, hvor hun havde boet som teenager. Her mødte sin nuværende danske mand og bor nu i Sydsverige med sin mand og sine to børn.

Ekaterina AndersenVil du læse mere om Ekaterina Andersen og feminisme i Rusland?

Så kan jeg anbefale hendes klumme i Ekstra Bladet om Rusland og Putin: Foragten for Putin

Du kan også læse et udmærket portræt af Ekaterina Andersen i Kristelig Dagblad om Ekaterinas baggrund og hendes skift fra from husmor i Moskva til moderne feminist i Danmark: Ekaterina Krarup Andersen: ”Jeg kan ikke være en del af en sexistisk kirke”

Hvis du vil fordybe dig i Ekaterina Andersens feministiske synspunkter, kan jeg anbefale dig denne artikel fra Information: Her er otte bud på de vigtigste feministiske kampe – vælg din

Læs mere om feminisme i Rusland:

Jørgen Bollesen: Jørgen Bollesen: Det er pigerne, der bliver Ruslands redning

Fotos: Ekaterina Andersen

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Comments

  1. Erik Von Sicard Filtenborg says:

    Som erklæret feminist – mand der går ind for lige ret for kvinder og mænd, retten til at bestemme over egen krop og lige vilkår og deling/ samarbejde om hjemmets sysler, børnepasning og meget mere, må jeg sige det er op ad bakke – også for de Russiske kvinder. Tankevækkende her i 2020.
    Herhjemme siges der, ikke at være ligestilling🤔, spørgsmålet er måske langt af vejen, hvordan vi kan gøre det attraktivt for kvinder, at være aktive i at bryde de gamle mønstre. Tror kvindens beskyttertrang som mor, om jeg så må sige, spiller en stor rolle i at kræve sin ret, stille op til politik, lederposter mm. Tror der allerede er lavet mange kloge annelyser på det.
    Til slut, uanset hvilket land vi taler om, så håber jeg ikke kvinderne, når de opnår lige rettigheder (rødstrømpetid) falder i den grøft, at de skærer alle mænd over en kam og bliver sig selv nok.

  2. Ja den russiske mand har det hårdt. Han er grim, doven, voldelig osv. osv. i følge denne artikel. Tak for kaffe.

  3. anna posgaard says:

    Hej! Jeg er ved at skrive en afsluttende projektopgave i 9. klasse, og mangler en ekspert. Mit delemne er “kvinderettigheder i Rusland”, så derfor ligger feminisme, og ligestilling af kvinder i rusland under dette. Jeg ville bare spørge nogle uddybende spørgsmål, og bruge jer som en udtagelse fra ekspert…. Ville det være ok? Eller har i tid til det?

Speak Your Mind

*