Gagarinomania

Jeg havde besøg af min skønne russiske veninde i dag. Hun har en dejlig dreng på 4, som er begyndt at interessere sig for planeter, solsystemet og rumfart. Det passer min veninde rigtig godt, for så er der en oplagt mulighed for at fortælle om den russiske kosmonaut, Jurij Gagarin, som den dag i dag stadig er en stor helt i russernes bevidsthed.

Stolte af deres rumhelt
Russerne er stolte af Gagarin og med rette. Han var en russisk helt, og hans legendariske rumfærd ud i kosmos 12. april 1961 var i lang tid tungen på vægtskålen i propagandakrigen mellem USA og Sovjet. Rusland havde i forvejen førertrøjen på med opsendelsen af den første satelit, Sputnik, i 1957 og med hunden Lajka i kredsløb omkring Jorden samme år.

Det fik præsident Kennedy til at opprioritere månekapløbet, og i 1969 kunne Apollo 11 lande med en gruppe begejstrede amerikanere på Månen.

Fest i gaderne
I forbindelse med 50-årsdagen for rumfærden blev der holdt en folkefest i Rusland, som fik det franske medie Le Monde  til at navngive hele festivitasen for Gagarinomania.

Landet festede som aldrig før, og der blev lavet den fineste minde-hjemmeside, som bærer navnet Победа космос, og som du udmærket kan nyde, også selvom du ikke kan tyde de russiske bogstaver: Первые в космосе (Første mand i rummet), som pryder forsiden. Du er ikke i tvivl om den kærlighed, der næres til rumhelten efter et besøg på denne hjemmeside.

Du kan læse mere om Gararins spændende liv på Dansk Selskab for Rumfartsforsknings hjemmeside.

Speak Your Mind

*