Holm & Brandt Rusland: Den rigtige konsulent er guld værd

At den rigtige konsulent er guld værd, har folkene bag Holm & Brandt Rusland måttet sande flere gange under deres etablering af agenturet for Tokyo Jane armbånd i Rusland.

Bag Holm & Brandt Rusland står fire iværksættere, som jeg her på bloggen kalder De Fantastiske Fire. Det er ikke fordi, det er et smart online tag, at jeg kalder dem sådan, men fordi jeg oprigtigt er imponeret over deres (gåpå)mod, deres iværksættertrang og deres åbne tilgang til at gøre forretning i Rusland.

I disse måneder følger jeg den proces, som Holm & Brandt Rusland gennemgår under deres etablering på det russiske marked med salg af Tokyo Janes armbånd. De har fået agentur i Rusland og fire andre østeuropæiske lande, og de har vagt at starte op i Rusland, for som de siger: Hvis vi kan lykkes i Rusland, kan vi lykkes alle steder.

Jeg følger dem her på bloggen og skriver indlæg og interviewer dem en gang mellem for at høre, hvor langt er de nu kommet. Sidst jeg talte med dem var i april, hvor de havde været i Rusland for at holde ansættelsessamtaler for at ansætte en russisk salgsleder. De har nu ansat Anna, som har salgsledererfaring fra et stort multinationalt selskab. Anna har nu fået aftaler i hus med to forretninger, en i Sankt Petersborg og en i Moskva, som vil sælge Tokyo Jane-armbåndene.

Herudover lægger gruppen i disse uger en sidste hånd på en webshop på deres russiske domæne, som skal sælge armbåndene online til russerne. I det hele taget er der en følelse blandt De Fantastiske Fire af at være godt på vej. De flytter sig skridt for skridt i den rigtige retning, og det smitter positivt af på motivationen.

Den rigtige konsulent har sat skub i tingene
Jeg er helt glad for at melde ud, at min blog faktisk indirekte har hjulpet gruppen med at få sat skub i tingene. I mine indlæg om Holm & Brandt Ruslands eksporteventyr har jeg opfordret læserne til at bidrage med erfaringer og gode råd. Blandt dem, der har meldt tilbage, er Sten Toft Petersen, Senior Consultant i Decent Work International. Sten er situeret i Moskva siden 2001 og rådgiver danske virksomheder i forhold til juridiske spørgsmål og bistår med udarbejdelse af markedsanalyser og start-up. Han har et stort netværk og rig hands-on erfaring og repræsenterer Guild of Russian Lawyers i forhold til de skandinaviske lande.

Som I kunne læse i et tidligere indlæg om Tokyo Jane-eventyret, brugte folkene bag Holm & Brandt Rusland i begyndelsen en russisk konsulent, Svetlana. Hun har hjulpet gruppen på en fin måde i begyndelsen, men det stod alligevel klart, at gruppen havde brug for en mere konkret og praktisk rådgivning, og det formåede Svetlana ikke at levere i passende målestok. Hun tog gruppen med storm, men efter et stykke tid stod det klart, at hun ikke var så salgsmindet, som det blev lagt op til i begyndelsen. Gruppen oplevede desværre også at blive fejlinformeret om etablering af virksomhed i Rusland.

Den danske konsulent, Sten Toft Pedersen, har derimod bidraget rigtig konstruktivt til gruppens arbejde. Det viser sig, at Sten Toft Pedersen har været det helt rigtige konsulentmatch og har hjulpet helt praktisk med at lægge en handlingsstrategi med alle detaljerne à la: problemets art –> hvilken handling skal foretages –> dato for udførelse. Sten har også hjulpet gruppen med kontakt til en advokat og har rådgivet i forhold til ansættelse af Anna, deres russiske salgsansvarlige. Det er også ham, der har rådet gruppen til at sætte en webshop op nu. Det ville de ellers vente med til senere i forløbet. Sten har også bistået med de praktiske ting omkring at få etableret den russiske del af virksomheden, og der er kommet styr på certificeringen af alle varerne, så de kan komme igennem tolden. Så de fire er meget tilfredse med samarbejdet og føler, at Sten er en af de vægtige grunde til, at der er kommet ny energi og fremdrift i projektet.

Sten har i en mail til mig fortalt, at det også for ham er en spændende proces:

Jeg har via din side udviklet et interessant samarbejde med folkene bag Tokyo Jane. De er rigtige iværksættere, og derfor ønsker de direkte involvering. Det letteste for dem var jo blot at engagere sig med en russisk distributør og en gang om måneden sende en palle med varer til Rusland og så se pengene flyde ind på kontoen i Danmark, men det er der jo ikke ret meget iværksætter-spirit i. De fire bag Tokyo Jane ønsker at se deres projekt vokse ud fra deres eget initiativ. Jeg hjælper dem med de praktiske ting omkring etablering og som bagstopper, når noget ikke er helt forståeligt. Det er super spændende, og jeg håber deres eksempel vil få andre til at vove springet.

Svært for iværksættere at få den rigtige hjælp
Det er generelt svært for små virksomheder og iværksættere at få den bedste starthjælp på grund af den finansielle begrænsning. Vi har i Danmark mange forskellige tilbud til danske virksomheder, der vil starte op i Rusland. De fleste af dem koster bare rigtig mange penge at benytte.

Da de fire iværksættere skulle etablere sig i Rusland, havde de det problem, at der ikke fandtes tilstrækkelig tilgængelig information om, hvor de skulle starte, og hvad de skulle gøre. Selvom de havde en fornuftig startkapital, lå de ikke lige inde med et har hundrede tusinde til Den danske ambassade eller Dansk Industri for at få den ellers gode konsulenthjælp, som de institutioner tilbyder.

Faktisk vidste de fire iværksættere ikke, hvor de skulle gå hen med alle deres spørgsmål og måtte bare starte fra en ende af. Jeg fandt dem inde på Amino-portalen, hvor de kastede spørgsmålet om opstart i Rusland ud i plenum. Sådan handler de nemlig på bedste iværksættervis: De laver lidt den der happy-go-lucky, hvor de prøver sig frem og ser, hvad der virker, og er åben for nye ting. For eksempel var de åbne for, at en ivrig russofil ringede dem op og spurgte, om hun måtte portrættere deres proces på sin blog. Det kræver noget at turde sige ja til, at ens businessopstart bliver rapporteret i fuld offentlighed.

At de tør stå frem har gjort, at jeg har kunnet formidle alle deres fejltrin og alle deres succeser. Det fede er, at vi sammen har kunnet stykke et forløb sammen, som rigtig mange mennesker har fået lov til at følge. Jeg glæder mig til at høre om, hvordan det går med de to forretninger, som gerne vil sælge armbåndene, og om der kommer gang i webshoppen. Indtil da kan du hen over sommeren læse en række portrætinterviews med de fire iværksættere. Den første i rækken er Katja Holm, som du kan møde i indlægget Katja Holm: Den russiske kultur har været som et slag i hovedet.

Læs andre portrætter og virksomhedsinterviews her på bloggen.

Speak Your Mind

*