Hvad betyder handelssanktionerne for dansk eksport til Rusland?

Konflikten mellem EU og Rusland kan mærkes på dansk eksport. EU’s handelssanktioner og Ruslands importforbud går ud over de danske eksportvirksomheder, som afsætter på det russiske marked. Det er der ingen tvivl om. Det er især inden for fødevarer, vi oplever en nedgang i afsætningen på det russiske marked. Svine- og mejeriproducenterne og de danske landmænd kan ikke afsætte deres varer i Rusland og må omlægge deres produktion til andre markeder. Konsekvensen er i sidste ende mistede arbejdspladser på de virksomheder, som på grund af det russiske importforbud af fødevarer har været nødt til at stoppe deres produktion til det russiske marked.

Den kolde krig er blevet en kold økonomisk krig
Baggrunden er som følger: Som svar på Ruslands krænkelse af Ukraines suverænitet med annekteringen af Krim har EU indført en række sanktioner mod Rusland. Disse sanktioner var i første omgang politiske: Rusland blev suspenderet fra G8, og man aflyste alle forhandlinger om visum og samarbejdsaftaler. Sanktionerne var også personspecifikke og ramte russiske og ukrainske statsborgere, som fik indrejseforbud i EU. De økonomiske sanktioner ramte en række banker, som er afskåret fra de europæiske kapitalmarkeder. Sluttelig er der indført sanktioner om specifikke varer og tjenesteydelser til det russiske militær og den russiske olieindustri.

Udfaldet af konflikten vil være betinget af, hvem der bedst kan holde ud i det lange løb, altså hvor meget økonomisk tab, parterne hver især kan udholde. Selvom EU måske bedst kan klare konflikten økonomisk, er EU nok i højere grad lydhør over for befolkningen og eksportvirksomhederne, hvor Rusland kan udholde et større tab og afsavn på hjemmemarkedet dermed klare sig i det lange løb. Spørgsmålet er derfor, om sanktionerne gør mere ondt på os end på russerne?

Putin virker ikke til at lade sig presse af sanktionerne fra vest, men svarer stærkt igen med importforbud af vestlige og amerikanske varer. I august 2014 stoppede Rusland al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. I oktober udvidede EU sine sanktioner, og Rusland svarede igen med yderligere importforbud. Konflikt ser dermed ud til at eskalere.

Indtil videre er følgende sektorer ikke ramt:

  • Konsumvarer og design (undtagen fødevarer)
  • Medicinalbranchen
  • Forarbejdningsudstyr
  • Informations- og kommunikationsudstyr

Hvis konflikten eskalerer, vil bilimport og energihandlen sandsynligvis blive de næste store poster. Og så begynder det for alvor at gøre ondt.

Hvordan påvirkes danske virksomheder?
Danske virksomheder med produktion i Rusland rammes ikke af importforbuddet. Det betyder, at virksomheder Mærsk, Carlsberg, Grundfos, Rockwool går fri indtil videre. I stedet rammes de danske virksomheder, der har salgskontorer i Rusland og eksport fra Danmark. Det er langt de fleste.

Men produktion i Rusland er alligevel ingen garanti for at holde ryggen fri. Carlsberg beretter om en nedgang i det forventede overskud, selvom de har bryggerier i Rusland og bruger lokale råvarer. Sagen er nemlig den, at krisen rammer de russiske forbrugere, som ikke køber så meget øl som tidligere.

Der er imidlertid ingen vidnesbyrd om, at virksomheder som Carlsberg, Arla eller Danish Crown, som er påvirket af konflikten, vil trække sig helt fra det russiske marked. Det er stadig et vækstmarked, og gevinsten efter en afslutning på konflikten er pr. større end den nedgang i eksporten, virksomhederne oplever i øjeblikket.

Når det regner på præsten…
Ukraine-konflikten koster eksportvirksomhederne ordrer i EU og USA. Til gengæld ser Kina og Sydamerika nye muligheder for at afsætte deres fødevarer på det lukrative russiske marked. Rusland ses af mange af verdens økonomier som et uhyre interessant vækstmarked. Russerne er rige på ressourcer og har utrolig mange råstoffer, som de kan eksportere. Med konflikten mellem USA og EU og Rusland åbnes der op for markedsmuligheder for andre økonomier, idet EU og USA efterlader et tomrum på det russiske marked. Lande som Brasilien og Kina kan få mere indflydelse og større magt på det politiske landkort.

Nysgerrig på mere?
Læs flere blogindlæg om russisk politik og kultur her.

Kilder:

P1 Orientering: 19. august 2014
dr.dk: Russiske handelssanktioner rammer Carlsberg
dr.dk: Russisk boykot får Arla til at fyre
Ruslandseksperten: Handelssanktioner mod Rusland: Frygt og tillid
Politiken: DI om sanktioner: Rusland er et af Danmarks vigtigste markeder
Bettegris.dk: Russiske handelssanktioner har ramt os hårdt
Jyllandsposten: FAKTA: Her er EU’s sanktioner mod Rusland
Dansk industri: Sanktioner mod Rusland

Speak Your Mind

*