Påske i Rusland byder på masser af kage og hårdkogte æg i flotte farver. Til gengæld der der ingen påskekyllinger i den russiske påsketradition. I dette blogindlæg kan du læse om påske i Rusland og alle de skønne traditioner, der er forbundet med russisk påske.
Måden russerne holder påske på minder lidt om vores måde at holde jul på. Det er en tid, hvor familien samles, hvor man går i kirke, og hvor man standser op og viser taknemmelighed for livets gaver. Der gøres forårsrengøring, der bages påskebrød, og der hygges i hjemmet.
Russerne bruger også påsken som en anledning til at besøge sine afdøde på kirkegårdene. De bringer æg, brød og øl til gravene og mindes på den måde de døde og inkluderer dem i højtiden.
Den vigtigste kirkelige højtid i Rusland
Det har stor betydning for russerne at holde påske (Пасха). Det var nemlig forbudt under kommunismen (1917-1991), hvor man ikke måtte fejre religiøse højtider. Efter kommunismens sammenbrud og perestrojka, er russerne begyndt at gå i kirke og kan åbent udøve deres religiøse tro. De gamle religøse traditioner vender lige så stille tilbage i samfundet. Det gælder også fejring af den russisk-ortodokse påske.
Påsken er meget vigtig for de troende russere. Russerne går ikke op i julen på samme måde, som vi gør i Skandinavien. Påsken er derfor den højtid, hvor Kristendommens budskab dyrkes mest intenst. I påsken fejrer vi jo Jesu død og opstandelse, som er selve kernen i Kristendommen: Jesus døde for menneskenes synder og genopstod til evigt håb og tilgivelse for menneskeheden.
Hvornår falder påske i Rusland?
Som du kan læse om i blogindlægget: Det russiske jule- og nytårstradition, følger den russiske ortodokse kirke stadig den julianske kalender, som er 13 dage forskudt efter den gregorianske kaldender (som anvendes i det meste af verden). Derfor falder den russiske påske 13 dage senere, end den gør hos os i Skandinavien. (Ligesom julen også falder 13 dage senere = 6-7 januar).
Dette kompliceres yderligere af, at påsken altid fejres på den søndag, som falder umiddelbart efter paschal-fuldmånen (første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn). Så i år falder påsken den 12. april 2020 for os, der følger den gregorianske kaldeneder, mens den ortodokse påske (Пасха) først falder den 19. april 2020.
Sådan forløber påskedagene
Om torsdagen begynder russerne at gøre klar til påske. Denne dag hedder “чистый четверг” (den rene torsdag). Russerne tilbringer torsdagen med et gøre rent, dekorere æg og bage en special slags brød, kulitj (Кулич). Det er også dagen, hvor russerne går i banja. På den måde gør russerne både sig selv og omgivelserne klar til påsken.
Om fredagen holder russerne langfredag, som hedder “страстная пятница” (den lidelsesfulde fredag). Denne dag mindes russerne, hvordan Jesus blev dræbt og Jesu lidelse på korset. Mange russere har genoptaget den gamle tradition med at faste i dagene op til påske og undgår derfor at spise kød, smør, ost og æg.
Om lørdagen går russerne i kirke. Her velsigner præsterne påskemaden, som man bringer til kirken. Traditionelt består påskemåltidet af æg og det russiske påskebrød (Пасха). Natten mellem lørdag til søndag går de troende russere rundt om kirken i procession (крестный ход).
Om søndagen er holder russerne påske. Det er en stor dag i Rusland. Russerne tilbringer dagen med familien, tager på besøg og nyder masser af god traditionel påskemad. Mange har som nævnt fastet op til påsken og kan nu nyde den gode mad og glæde sig sammen med sine nære. Når russerne mødes på gaden, hersker der en særlig åben stemning. Som hilsen siger de: “Христос Воскрес!”, og der svares: “Воистино Воскрес!” Det betyder: Jesus er opstanden – Ja, i sandhed opstanden.
Om mandagen er der ikke noget, der hedder 2. påskedag i Rusland. Russerne har ikke fridage hverken før eller efter påskeweekenden.
Blodrøde påskeæg
Påskekyllinger og påskelam ser vi ikke mange af under påske i Rusland. Men påskeæg er der heldigvis mange af i russisk påsketradition. De russiske påskeæg bliver malet ensfarvet. De var oprindeligt røde for at symbolisere Jesu blod, som i følge en gammel russisk legende skulle have dryppet fra Jesus på korset ned på et æg og farvet det rødt. Nu kan æggene have mange forskellige farver, men rød er stadig den mest populære farve.
I Skandinavien blæser vi jo indholdet af ægget ud, men det gør man ikke i Rusland. Man koger i stedet ægget, maler det, piller det og spiser det. Russerne håndhæver desuden en sjov og sød tradition, hvor de slår hver sit æg mod hinanden. Den, hvis æg ikke går i stykker, får evig sundhed i følge gammel russisk overtro.
Foruden de hårdkogte æg spiser russerne paska, som er et særligt påskebrød, en blanding mellem brød og kage. Det smager rigtig godt. I det hele taget er påsken en tid, hvor russerne disker op med det bedste, det russiske køkken formår.
God påske!
For at ønske god påske på russisk manér skal man kysse tre gange på kind og sige: “Kristos voskres” (Kristus er oppstanden) og svare med “Vo istino voskres“ (i sandhed opstanden).
En særlige tak til min kloge, smukke, altid hjælpsomme russiske veninde, Larisa, for information til denne artikel.
Kilder:
Russisk Wikipedia om påske
Religion.dk
Russlandjournal
Vil du vide mere om russisk kultur?
Så læs videre her på bloggen om forskellene mellem dansk og russisk kultur. Læs også om andre russiske højtider. Husk, at du også kan tilmelde dig Ruslandsekspertens nyhedsbrev og få tips og nyttig viden til at lykkes med dit projekt i Rusland.
Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.
Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.
Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.