Introduktion til russisk kulturtræning

Det kan godt være en udfordring at undervise i noget, som de færreste ved, at de har brug for. Sådan er det nemlig med kulturtræning. De fleste, som gør forretning i fremmede kulturer, er så optaget af at få selve forretningsdelen til at køre, at kulturforståelse bliver nice to have, ikke need to have.

Trods dette kan jeg se, at de virksomheder, som investerer i at opgradere medarbejdernes kulturelle kompetencer, klarer sig bedst på vækstmarkederne. Så lad mig derfor give dig en kort introduktion til russisk kulturtræning:

The WHAT: Hvad er kulturtræning egentlig?

“Russia is a riddle wrapped in a mystery inside an enigma.” Sådan sagde Winston Churchill om Rusland. Og han har om nogen oplevet sammenstød med russerne. Det har bestemt ikke været lutter lagkage at forhandle med en type som Stalin.

Forhåbentlig kommer du ikke i en lignende situation. Men du kommer nok til at opleve, at du ikke forstår, hvorfor pokker russerne opfører sig og reagerer, som de gør. Ofte har det faktisk mere at gøre med dig, end med dem. Din egen kultur har stor indflydelse på, hvordan du agerer i konkrete situationer. At holde hovedet koldt og trække på den viden du har om russerne kan være en nyttig afleder i spændte situationer.

Tricket er at investere i forståelse. Så du ikke skal gentage Churchills ord, og du måske i stedet kan gentage min læresætning: Forståelse fremmer forretning.

Kulturtræning er at lære at indstille sine umiddelbare reaktioner og tillære sig hensigtsmæssige reaktionsmønstre. Det gør du ved at:

 1. blive klar over dine egne værdier og din egen forretningskultur
 2. forstå hvor russerne kommer fra
 3. kende forskellene mellem dansk og russisk kultur
 4. navigere i disse forskelle ved at bruge en række konkrete redskaber

De fleste vil gerne hoppe direkte til nummer 4. Det kan jeg godt forstå, for alt det andet tager tid og koster penge. Men det svarer til at sige, at nu vil jeg snakke russisk, og så forvente at du kan klare det uden at kende det kyrilliske alfabet, uden at forstå gramatikken og uden at have et russisk ordforråd.

The WHY: Hvorfor er kulturtræning vigtig?

Konsekvensen af manglende kulturelle kompetencer er, at du går glip af salgsmuligheder og det kan resultere i misforståelser og efterfølgende midstillid. Det direkte udbytte af kulturforståelse er, at du kan spare tid og penge ved at lægge en optimal strategi og forbedre kommunikationen mellem det danske og det russiske team.

Tip til at nå hertil: Iværksæt en struktureret erfaringsudveksling, hvor både positive og negative erfaringer bliver delt. Investér i kulturtræning og lad det være fast en del af proceduren ved udstationering og tværkulturelt teamarbejde.

The WHEN: Hvornår skal du overveje kulturtræning?

 1. Inden første forretningsrejse.
  – Her gælder det om at få de basale ting på plads: Høflighed, mødeetik, sikkerhed og rejseplanlægning.
 2. Når du får besøg af en delegation fra Rusland.
  – Her skal du have styr på, hvordan du bygger relationen op og din rolle som vært.
 3. Når et dansk og et russisk team skal arbejde sammen.
  – Her er det ofte kommunikationen, som er den helt store udfordring.
 4. Når du skal i gang med forhandling eller har en konflikt med din russiske samarbejdspartner.
  – Her skal du have styr på forhandlingsteknik, rank, hierarki, styrke og status.
 5. Når du skal udstationeres i jeres russiske selskab.
  – Her har du brug for en generel introduktion til russisk kultur og samfund og en specifik indføring i dagligdagen på en russisk arbejdsplads.

 

The HOW: Hvordan foregår kulturtræning?

Du kan få kulturtræning på mange forskellige måder. Jeg tilbyder en bred vifte af produkter og ydelser, så du kan få sparring på præcis det niveau, du har brug for. De fleste starter med et kulturtræningsforløb. Herefter tilmelder de sig mit gratis nyhedsbrev, hvis de ikke allerede er abonnenter. Flere og flere ledere ønsker at få en personlig session for at få det personlige mindset på plads. Andre er glade for at bestille et foredrag og så ellers starte derfra. Ellers er der mine podcasts, min bog og mine online kurser, heriblandt det populære e-kursus: Takt og Tone i Russisk Business.

Speak Your Mind

*