Kæreste med russisk kvinde – er det fake?

Kæreste med russiske kvindeKæreste med russisk kvinde? Hvordan ved man, at man ikke bliver snydt? Det har Peter spurgt mig. Han har mødt en russisk kvinde på Tinder og vil gerne være kæreste med hende. Men nu er han blevet i tvivl om, hvorvidt det er fake, og om han bliver udnyttet. Han har derfor skrevet til mig for et råd:

Kære Mette

Jeg skriver til dig fordi jeg står midt i et kulturmøde med en russisk kvinde jeg har mødt. Men kulturmødet har vokset sig ret kompleks.

Jeg har haft en efterhånden lang korrespondance med en 40-russisk kvinde jeg har mødt på Tinder. Hun bor i den sydøstlige del af Rusland. Vi har skrevet frem og tilbage på e-mail. Hun har ringet tre gange til mig. Jeg har endda talt med hendes mor over telefonen. Det hele er sket inden for en måned.

Pga. covid/19 er det svært at mødes for at se om der er noget kærestematch. Den eneste mulighed er at mødes i Grækenland. Hun fortæller mig at hun aldrig har været uden for Ruslands grænser. I går sender hun mig en oversigt fra et rejsebureau med de omkostninger hun får ved at rejse til Grækenland, se vedhæftet. Jeg ved ikke helt hvorfor hun sender mig denne oversigt. Men jeg har på fornemmelsen at den er fake! Den er stemplet. Når jeg googler på adressen, som står på oversigten, ligger der ikke noget rejsebureau på den adresse. Der er ikke angivet en hjemmesideadresse på oversigten fra rejsebureauet. Det ser lidt suspekt ud. 

Hvad tænker du, Mette? Er det fake?

Bedste hilsner — Peter

 

Læs mit svar til Peter her:

 

Hej Peter

Jeg tror, du skal passe rigtig meget på. Der er en sandsynlighed for, at det er fake. Især fordi hun inddirekte beder om, at du skal betale for hendes rejseomkostninger. Ligestillingsdanskeren i mig synes, at du skal teste hende ved åbent at sige, at du er bange for, at det er fake. Så hvis hun virkelig mener det, må hun selv stå for udgifterne til at mødes. At rejsebureauet ikke lige kan findes på Google, tror jeg, ikke du skal lægge for meget i. Det er ofte noget juridisk, der gør, at den registrerede adresse ikke er det samme som den faktiske adresse. Og hvis du alligevel ikke betaler for rejseomkostningerne, løber du ikke nogen risiko her.

Du skal dog vide, at det er normalt i Rusland, at manden afholder kvindens udgifter. Rusland er et konservativt samfund med gammeldags kønsrollemønstre. Det er også meget normalt, at moderen er ind over processen og har meget at sige i forhold til datterens livsvalg. Mor og datter er ofte ekstremt knyttet til hinanden. Derfor vil du også opleve, at din kommende kæreste (hvis det altså ikke er fake) vil tale med sin mor i telefonen hver dag, savne hende og ønske at få hende på besøg så meget som muligt og ikke mindst betale for hospitalsregninger, medicin og lignende.

To forskellige verdener

At være kæreste med en russisk kvinde har altså en del andre omkostninger end i et dansk forhold. Du skal være klar til at investere økonomisk i forholdet. Det er ikke velanset i Danmark at skulle ”betale” for et forhold. Men det betyder ikke, at det er forkert. Her spiller kulturen ind. Man kan også vælge at se sådan på det, at du kommer fra et rigt land og har haft mange muligheder. Hun kommer fra et land med helt andre vilkår. Derfor har hun andre ønsker i livet: sikkerhed, sygesikring, komfort. Ting, som vi måske tager for givet i Danmark. Hun kan meget vel have en tiendedel eller mindre mellem hænderne i forhold til dig, og det kan være derfor, hun beder dig om at betale billetten. Det er muligt, at hun reelt ikke kan afse pengene i sit budget.

Så jeg tror, du skal gøre op med dig selv, hvad du ønsker i forholdet. Og hvor langt du er villig til at gå. Man kan nemt lade sig forblænde af skønhed og feminitet. Men det forpligter dig som mand at indgå i et sådant forhold. Du skal tage forsørgerrollen på dig og ikke forvente, at hun kan bidrage ligeligt på det økonomiske plan.

Hun er dit ansvar

Skulle det blive muligt for hende at komme til Danmark, vil hun sandsynligvis få svært ved at få et arbejde. Der vil givetvis være sprogbarrierer, og det er svært for en dansk arbejdsgiver at overføre indholdet af et russisk cv til vores kontekst. Derfor vælger mange arbejdsgivere russiske højtuddannede kvinder fra. Det er uretfærdigt, men sådan er det.

Du vil altså skulle tage ansvar for, at hun falder til i Danmark, at hun får et netværk, en uddannelse, sprogundervisning – indhold i livet.

Der findes et forum for danskere, der står i samme situation som dig: Russisk-dansk forum. De kan finde dem på Facebook. Der vil du kunne finde ligesindede, som kan hjælpe dig med at vurdere dine oplevelser.

Jeg håber, det hele falder ud, som du ønsker. Uanset hvilken vej du vælger – Held og lykke!

Mange positive hilsner
Mette

 

Vil du gerne læse mere om emnet? Her er et link til en samling af mine artikler om Kvinder i Rusland

 


Ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Comments

 1. “Kæreste med russisk kvinde – er det fake?”.
  Man kan forsøge at få hendes fysiske post adresse, man kan altid bruge påskudet at det kunne jo være man følte trang til at sende en blomst, når man så har adressen så skal den blomst også sendes afsted, det er oftest en måde at se om der er liv bag personen eller ikke, når hun modtager blomsten, eller buketten, så vil hun reagerer hvis hun ellers er seriøst interesseret i afsenderen, man kan så bede om en selfi med blomst og blomst.
  Blomster betyder ufattelig meget for kvinder i Rusland, og det er en selvfølge at der kommer blomster ved alle mulige højtider. Der er også rigeligt med blomsterbutikker.
  Interflora som man kan benytte til dette fra Danmark dækker desværre ikke ret mange Russiske byer, men Google er den ven, eller Yandex.ru som er Ruslands svar på Google er rigtig stærk også til at søge adresser og ligende, Chrome browseren kan klare oversættelsen fra Russisk til Dansk mere eller mindre automatisk, har man brug for en second opinion på oversættelse så er ImTranslator plugin til Chrome også godt.
  Yandex kort service er også ret god i Rusland, de har ikke alle veje med ude fra landet, men det er tæt på

 2. Ove Rytter Jensen says:

  Hej Mette
  Den mail fra Peter som beskriver hans
  Mail oplevelser med en russisk 40 årig kvinde fra det Sydøstlige Rusland, minder utroligt meget om de oplevelser, jeg i øjeblikket har med en 40 årig russisk kvinde fra det Sydøstlige Rusland.
  Kan det være den samme?
  Hende jeg mailer med vil gerne komme og besøge mig om ca. 14 dage.
  Jeg kender både hendes fulde navn,
  adresse og fødselsdata.
  Hun bor i Krasniy Yar – ved Volga-flodens udløb i Det Kaspiske Hav.
  For at besøge mig, skal hun have en negativ Coronatest og en underskrevet
  Kæresteattest fra mig, hvor jeg bekræfter alle de ovennævnte ting
  og at vi har været kærester i mindst 3 måneder og at vi har mødt hinanden fysisk.
  Hvad synes du?
  Mvh
  Ove Rytter Jensen

  • Kære Ove

   Tak for din besked.

   Hvis du ellers er bevidst om de risici, der følger med, (og det lyder bestemt sådan), synes jeg, at du skal fortsætte forløbet og se, hvor det bærer hen. Alarmklokkerne skal ringe, hvis du bliver bedt om at overføre store beløb. Du skal også gøre op med dig selv, om du vil bekræfte, at I har mødt hinanden fysisk, hvis det reelt ikke er tilfældet. Denne formalitet er imidlertid nødvendig for at hun kan komme til Danmark. HVis det er noget, du er særligt bekymret over, synes jeg, at du skal skrive på Russisk-Dansk Forum (find dem på Facebook) for at få et råd fra andre, der har været i samme situation.

   Jeg har jo ingen mulighed for at sige, om det er den samme person. Måske betyder det heller ikke så meget, hvis det er tilfældet? Det er jo normalt, at man dater flere “fisk”, inden man får hevet den rigtige i land 😉

   Heldo og lykke og pas på dig selv.

   Mette

 3. Lise Harregaard says:

  Hej Mette,
  Læste din blog om Navalnyj. Du omtaler ham som en stor demokrat m.m.
  Jeg kunne godt tænke mig din kommentar til hans nationalistiske og racistiske aktivisme. Ruslands marchen, befolkningen i Kaukasus er vel tydelige eksempler på supernationalisme og antidemoktati.I virkeligheden er han i mine øjne bare en Putin in disguise.
  hvor kan jeg blive overbevist om, at han han som fortaler for demokratiet også vil fremvise et menneskesyn som kan retfærdiggøre en respekt for hans ideer.
  I mine øjne er han en lige så stor demagog som Putin.
  Vh Lise

 4. John Nielsen says:

  Hej Mette.
  Jeg har skrevet med en kvinde siden december 2017,jeg har overført Ca 80000 kr som hun vil betale når hendes lejlighed er solgt, hun har en kandidat i økonomi, og arbejder med regnskaber ved et forsikringsselskab.
  Jeg har ikke hørt fra hende siden den 07-11-2020.
  De sidste penge jeg har overført er i 2019.
  Jeg ved ikke om hun er død eller har snydt mig hun bor i izhevsk, håber at du kan give mig et råd

  • Ja, hvad skal man dog sige ?
   Du er med stor sandsynlighed blevet snydt.
   Du har dog en mulighed i at forsøge at kontakte en advokat i Izhevsk for at høre om der er juridiske muligheder for at sagsøge hende og derved måske få nogle af dine penge tilbage, men de taler/skriver Russisk i Rusland og med mindre du behersker det Russiske sprog er det nok en alt for dyr mulighed, men det er da en mulighed, der er massere af advokater/advokatfirmaer i Rusland.
   80000DKK er lige under en million RUB og er nok lige på kanten af hvad en lille et rums lejlighed kan indbringe i en by af den størrelse.

  • Hej John

   Det lyder desværre som om, du er blevet snydt. Det gør mig ondt. Som Hans også skriver, kan du overveje at kontakte en advokat og sagsøge personen. Du kan jo begynde med at forhøre dig hos en advokat er i Danmark, der specialiserer sig i svindelsager. Begynd f.eks. med at se på hjemmesiden http://www.advokatsamfundet.dk.

   Det er en rigtig ærgerlig situation, og du har min medfølelse. Især når jeres korrespondance har varet i så lang tid, og der er opbygget et tillidsforhold. Så er det svært at indse, at det måske var et svindelnummer. Jeg håber, det kan gå i orden, og at du gennem en adokat få dine penge igen.

   Med venlig hilsen Mette

Speak Your Mind

*