Korruption er en mental barriere

For et par år siden interviewede jeg daværende eksportambassadør, Mariann Fischer Boel, til min blog og spurgte hende blandt andet, hvad hun så som den største hindring for, at danske eksportvirksomheder trådte ind på det russiske marked.

Hun svarede: Mange erhvervsfolk har nogle mentale barrierer om dels, at Rusland er langt væk, og dels at det er farligt. Men det er jo fordi, man har det gamle geografikort i hovedet, for det tager faktisk kortere tid at flyve til Moskva, end det gør at flyve til Rom. Så det er en mental barriere på afstanden. Det samme gælder opfattelse om, at der er farligt med korruption og mafia, det holder simpelthen ikke.

Jeg ved ikke, om man kan og bør gå så vidt som til at sige, at danskernes udbredte opfattelse af, at korruption og mafia er farligt, ikke holder. Men den generelle opfattelse bør nuanceres kraftigt. Situation er nemlig dem, at fordomme om korruption og bureaukrati holder mange erhvervsfolk tilbage fra at indtræde på det russiske marked. Jeg hører ofte udtalelser som disse:

  • Vi er bange for mafia.
  • Russerne er jo korrupte, så hvordan ved vi, om vi kan stole på dem?
  • Hvis vores forretning bliver for stor i Rusland, skal vi så betale beskyttelsespenge?
  • Det russiske bureaukrati er ugennemskueligt, og derfor kan korruption bedre trives.
  • Vi vil ikke løbe den risiko at starte forretning op for derefter at lukke ned på grund af svingende toldsatser, korrupte toldere og sager, der trækker i langdrag, fordi vi nægter at betale bestikkelse.
  • Russerne er ligesom kineserne. De kopierer produkterne. Vi er bange for at udvande vores produkt eller brand.

Vi skal være opmærksomme på, at der ligger meget mere i korruption end antikorruptionspolitikker og oplæring af indkøbere til at håndtere korruptionstruede situationer. Korruption er et vilkår, som gennemsyrer hele det russiske samfund. Det bindes op på begreber som tillid, status, magt, hierarki og mellemmenneskelige relationer.

Et eksempel på korruption som vilkår kan du læse i mit interview med en ung ingeniør, Steffen Laxby, som var på en erhvervsrettet studierejse til Moskva og Arkhangelsk. Her kommer et lille uddrag angående korruption:

Det var en rigtig god tur til Rusland. Især fordi vi havde gode guider. De viste os hele Rusland, og ikke blot Rusland fra den pæne side. Vi fik blandt andet lov at spørge guiderne om, hvordan de oplever korruption i det daglige. Det var interessant at høre, at korruption er et vilkår i det daglige. For russerne er det en selvfølge, at man tilpasser sig.

En af guiderne fortalte en historie om, hvad der skete, da hendes familiemedlem skulle opereres. Umiddelbart inden operationen kommer lægen ud til de pårørende og spørger: Skal han bare lappes sammen, eller skal han opereres ordentligt? Underforstået: Betal mig ekstra, og så får han en god behandling.

Guiderne fortalte også et eksempel med en politimand, som boede i lejlighed, han ikke havde råd til med sin løn som politimand. Men det er acceptabelt, at han får penge på anden vis for at kunne forsørge sin familie. Det virkede som om, at det russiske folk har en vis forståelse for korruptionen og har lært at acceptere og leve med den.

Besøget i Rusland har været en øjenåbner. Jeg vidste godt, at der er korruption Rusland. Min nye indsigt bestod i, at jeg kunne se, at korruption på et praktisk plan fungerer.

Pointen er…

Selvom der kun er 2 times flyrejse til Moskva, og dermed kortere til Ruslands hovedstad end til mange af de sydeuropæiske hovedstæder, er de russiske forretningsvilkår meget anderledes end i EU. Derfor oplever danske forretningsfolk sammenstød med russerne. De er forårsaget af forskelle i mentalitet, samfundsopbygning, hierarki, relationsopbygning med samarbejdspartneren, etablering af tillid, forskelle i forhandlingstaktik og -etik, bureaukrati og korruption – ja, jeg kunne blive ved… Oftest mangler de danske erhvervsdrivende redskaber til at håndtere disse forskelle og til at skelne mellem reelle fordomme og mentale barrierer på Rusland.

Jeg vil også anbefale dig at høre min podcast med ruslandsforsker Per Dalgaard: Russerne lever under andre vilkår. Der vil helt sikkert lande nogle nye pointer hos dig.

 

 

Speak Your Mind

*