Kulturmetoden i praksis

For et par uger siden holdt jeg oplæg på en konference. Jeg talte naturligvis om russisk kultur, og om hvordan vi som danskere kan blive bedre til at navigere i den russiske forretningskultur. Det var en kærkommen anledning til at dele min kulturmetode til at navigere i fremmede kulturer.

Når noget trigger dig, er det fordi, du har noget essentielt i spil. Det er en invitation til at se nærmere på det og rydde op. I kulturmødet handler det altid om en kulturforskel. Derfor elsker jeg at spørge mine kursister, om hvad der trigger dem ved russerne.

Til dette oplæg var direktøren for en af vores største forbrugsvareproducenter i Rusland til stede og bidrog med sine mange års erfaringer på det lukrative russiske marked. På svaret om, hvad der triggede ham ved Rusland, svarede han, at det var irriterende, at russerne ofte ikke vil planlægge langt ud i fremtiden. Ofte kunne leverandørerne ikke forpligte sig på mere end 3 måneder ad gangen.

Det fik mig op af stolen.

Her var en genial anledning til Kulturmetoden i praksis. Kulturmetoden består af disse 4 trin:

  1. Bliv klar over din egen kultur
  2. Lær den anden kultur at kende
  3. Se på forskellene og de problemer, der opstår i kulturmødet
  4. Brug de konkrete redskaber til at navigere i disse forskelle og løse problemerne

Metoden bygger på de generelle kulturtræningsteoretiske principper. Det nye er genvejen: Hvad trigger dig? Den er god, for så kan jeg snakke konkret med det samme. Jeg får fat i den enkelte deltager og kan hjælpe straks, lige dér hvor skoen trykker.

Forskellig tidshorisont
I eksemplet med virksomhed fra konferencen handler det dybest set om forskellig tidshorisont. I Danmark er vi vant til et langt perspektiv, når vi lægger strategier eller indgår et forretningssamarbejde. Det kan vi i kraft af de meget stabile forretningsvilkår, vi har i Danmark. For eksempel bliver vores generelle forretningsvilkår ikke særligt påvirkede af, at det er et andet parti, der har regeringsmagten. Et regeringsskifte vil måske medføre ændringer i skatter og afgifter, men det er faktorer, vi kan tage højde for i vores planlægning.

Forstil dig, hvad et regeringsskifte vil betyde for russerne. En ny mand på toppen. I et autokratisk og et på mange måde nærmende sig totalitært styre er landets struktur betinget af hvilken mand, der sidder på toppen. (Et af kriterierne for, hvordan man definerer et autokratisk/totalitært, er netop, hvorvidt landets ledelse vil ændre karakter ved en ny mand på toppen). Derfor har mange russere den opfattelse, at vi kan godt lave business og aftaler nu, men kun frem til næste præsidentvalg. For hvem vil så have magten, og hvordan vil vinden så blæse?

Vores danske langtidsperspektiv handler også om en generel tryghed og tillid til vores retslige system, vores sociale system og vores politiske system. Danmark har ikke været truet siden 1945, vores grænser har ikke flyttet sig de sidste hundrede år, og vores lovgivning og retssystem er gennemtestede og kontrolleret ned til mindste detalje.

Ruslands grænser flyttede sig i sidste uge. Landets retssystem er stadig betinget af magt, indflydelse og penge. For 25 år siden var fjenden lig med kapitalisme og Vesten. Nu arbejder landets regering på at indføre demokrati og markedsøkonomi. Russerne går i cowboybukser og drikker Coca-Cola.

Verden er ikke den samme i dag, som i går. Hvorfor skal vi så regne med, at den vil være det i morgen? Det er baggrunden for russernes modvillighed mod langtidsplanlægning. Det ses i mange af livets områder, hvilket enhver russisk gift dansker vil være enig med mig i.

Så hvad er redskabet? Hvordan skal vi så navigere i denne kulturforskel?

Vi skal møde russeren i hans behov for tryghed og tillid. Vi skal så at sige give lidt af vores stabilitet til at balancere hans ustabile forretningsvilkår.

I eksemplet med denne virksomhed handler det om at slå på den langvarige tilstedeværelse, som virksomheden har haft i Rusland. Nøgleordene er soliditet og stabilitet. Selv om vilkårene på det russiske marked har ændret sig fra tid til anden, har virksomheden formået at bevare og optimere sin markedsandel op gennem halvfemserne og nullerne og står nu som en af de største aktører inden for sin branche. Det skal virksomheden understrege, når samtalen handler om langtidsplanlægning.

Når russerne ikke makker ret

Dette eksempel viser rigtig fint, at du altid har tre muligheder, når du oplever et kultursammenstød:

  1. Du kan vælge at gøre de andre forkerte, lade dig frustrere over det og lade det betinge jeres samarbejde.
  2. Du kan vælge at gøre dig selv forkert, vende det indad og lade det styre jeres samarbejde
  3. Eller du kan vælge at tage ansvar for, at noget trigger dig, finde ud af hvad det er, og rydde op i det, så det holder op med at trigge dig.

Ved at gennemgå Kulturmetodens fire små trin, vil du nå du frem til en erkendelse af dine styrker og hvilke særlige kort, du har på hånden. Men andre ord: Kulturmetoden er et konstruktivt alternativ til at gå rundt og lade sig frustrere over, at russerne ikke makker ret.

 

Speak Your Mind

*