Kulturmetoden – sådan navigerer du i fremmede kulturer

I mit tid som russisk kulturtræner har jeg udviklet en metode til at navigere i fremmede kulturer. Jeg kalder den for Kulturmetoden. Den vil du høre meget om fremover. Den hjælper dig til at håndtere kultursammenstød fornuftigt og med varigt resultat. Kort sagt går den ud på 4 små trin du kan følge for at håndtere kulturmødet konstruktivt og opnå et varigt resultat:

  • Se på dig selv – Bliv klar over dine egne værdier, din egen baggrund og din egen forretningskultur
  • Se på den anden – Sæt dig ind i, hvor den anden kommer fra
  • Se på forskellen – Find ud af, hvad det handler om – og hvad det IKKE handler om
  • Håndter forskellen – Brug det passende redskab/foretag den passende handling

Det nye i min metode er for manges vedkommende, at du først skal se på dig selv. De fleste er ikke trænet til at se på, hvad de selv bringer til bordet, men har travlt med at forholde sig til – og dømme om – hvad den anden gør. Dog kan det være svært at ”se skoven for bare træer”. Tit er man fyldt op af følelser, og så er det svært at være objektiv. Det har jeg også en løsning på, nemlig at du skal lægge mærke til, hvad der trigger dig i kulturmødet.

Den ultimative genvej: Hvad trigger dig?

Når noget trigger dig, er det fordi, du har noget essentielt i spil. I kulturmødet dækker det altid over en kulturforskel.

Så tricket er at lægge mærke til, hvad der trigger dig. Herefter er det nemmere at søge bagom for at finde ud af, hvad det i virkeligheden handler om. Når du har styr på det, kan du se på, hvordan samme fænomen gør sig gældende for modparten. Nu kan du sige noget fornuftigt om kulturforskellen og derefter håndtere den ved at anvende et passende redskab eller foretage en passende handling for at rydde op i forskellen.

Nogle gange kan du selv gå metodens trin igennem og komme frem til svaret. Andre gange skal du snakke med en kollega, trække på andres erfaringer eller have fat i en kulturtræner.

Efterhånden som du anvender denne metode, vil du opdage, at tingene holder op med at trigge dig. Det er et fedt sted at være. Lidt ligesom at få ryddet op i haveskuret. Der er overblik, og man kan finde de ting, man skal bruge, når det er nødvendigt.

Vil du høre mere om Kulturmetoden? Læs indlægget: Kulturmetoden i praksis.

Speak Your Mind

*