Mænd og kvinder i Rusland – hvordan samarbejder man?

Mænd og kvinder i RuslandMænd og kvinder i Rusland er underlagt andre dynamikker end i Danmark. Derfor har Bente skrevet til mig med et spørgsmål. Bente arbejder i en dansk virksomhed, som laver emballage- og filtreringsløsninger. Hun skriver:

Kære Mette

Det, jeg søger, er anvisninger til første møde mellem mig som kvinde og en mandlig russisk kollega, hvor min opgave er at træne ham – i Danmark. På sigt forventer jeg kundemøder i Rusland med ham – hvor min rolle er som specialist. Så jeg er interesseret i at høre mere om, hvor jeg bedst kan begå mig som dansk kvinde i Rusland til forholdsvise korte møder (1 dag) i samarbejde med en russisk kollega.

Jeg er 46 år og han er omkring de 30 år.

Venlig hilsen Bente

Læs mit svar til Bente her:

Kære Bente

Når du som dansk kvinde skal navigere i det russiske hierarki, skal du først og fremmest være bevidst om, at kvinders vilkår i Rusland er meget anderledes end vores. Det hænger sammen med deres historie, som – når det kommer til mænd og kvinder i Rusland – betyder at:

  1. Kvinder er relativt ligestillet i arbejdslivet på grund af sovjettiden, hvor kvinderne i 1917 blev opfordret til at arbejde på lige fod med mænd og fik tilsvarende uddannelser. Det betyder, at de har været på arbejdsmarkedet i 100 år nu, sammenlignet med 50 år i Danmark. Der er også langt flere kvinder i bestyrelserne i RU end DK, omend meget få kvinder på den allerøverste plads i kransekagen som administrerende direktør. Til gængæld er der mange på niveauet lige under.
  2. Kvinder er på ingen måde ligestillet i samfundet. Det hænger sammen med, at mænd er en sparsom ressource i Rusland. Der er langt mellem snapsene, så at sige. Det er der, dels fordi der er langt flere kvinder end mænd i Rusland, dels fordi kvinder lever 10 år længere end mænd, og dels fordi mændene er langt hyppigere udfordret med alkoholmisbrug og livsstilssygdomme. Alt dette betyder, at ligestilling reelt ikke muligt. Kvinderne må altså konkurrere indbyrdes om de få ”gode” mænd, der er, og det stiller mændene i en overlegen position.

Danskere, der skal arbejde sammen med russere, skal være bevidste om den hierarkiske struktur, de indgår i. Det skal alle, der samarbejder på tværs af kulturer, men danskere vil sandsynligvis opleve forskellene i hiearkiet mere udpræget: Det er fordi, de selv kommer fra et land med et ekstremt fladt hierarki.

Styrke, status og stolthed

Styrke, status og stolthed er nøgleord i russisk business. Man agerer ud fra mere traditionelt maskuline værdier, som f.eks. det at være størst og komme først. Ældre nyder respekt på grund af deres erfaring. Unge skal ”blive på deres plads”, indtil de selv har pondus til at kravle op ad rangstigen. Der kan godt være lidt den der følelese af, at ”når far taler, så lytter alle”.

Du har den fordel, at du er ældre end din russiske kollega. Det vil sandsynligvis lette undervisningssituationen. Han vil næppe modsætte sig samarbejdet, og han vil sandsynligvis være vidensbegærlig og interesseret i jeres måde at gøre tingene på. For russiske unge er det desuden en karrierebooster at lære af vestlige virksomheder.

Kommunkationen

Under jeres kommunikation vil jeg anbefale dig at være mere tydelig og mere kortfattet, end du måske er vant til. Hvis du er typen, der ikke ønsker at konfrontere og helst pakker tingene ind for en sikkerheds skyld, så kan relationen blive besværlig. Russere har svært ved at gennemskue, hvad der bliver sagt, hvis tingene pakkes ind i for mange forklarende bisætninger. De bliver utrygge, hvis man ikke siger tingene ligeud. De finder det også uhøfligt, hvis man undgår konfrontationer.

Under jeres første møde vil jeg anbefale dig at være tilbageholdende med at smile, forklare og være hjælpsom. Hold hellere lidt tilbage og hold på formerne.

Vi danskere har lært, at det er sådan her, man møder fremmede: 1) smil, 2) giv hånd, 3) hold øjenkontakt, 4) sig tak og 5) vær venlig og hælpsom. Men det virker ikke med russerne. Her er hvorfor:

  1. Russerne smiler ikke så meget, og slet ikke hvis det ikke er en nær relation. De ser væk under samtalen.
  2. At fastholde øjenkontakten kan virke aggressivt. Se kort i øjenene, og se væk og giv dem på den måde en pause, når I snakker sammen.
  3. Kvinder i Rusland giver generelt ikke hånd, de nikker. Hvis de giver hånd, er det et slattent håndtryk. Du kan godt give det håndtryk, du plejer, til mænd, men hold dig lidt afventende, når det er kvinder.
  4. Lad være med at sige tak tusind gange, som danskerne gør. Især fordi du er over ham i hierarkiet. Du skal ”stå ved din rang” og ikke forsøge at skabe en ligeværdig situation. Lighedstanken på arbejdspladsen virker i dansk intern kontekst, ikke mellem danskere og udlændinge.
  5. Hvis du er over-venlig og over-imødekommende, kan du virke indladende og svag. Det passer ikke til din position i hiearkiet, og det vil forvirre russeren og muligvis svække hans agtelse af dig.

Læs mere om mænd og kvinder i Rusland

I kategorien kvinder i Rusland har jeg samlet alle artikler, podcast og interviews om mænd og kvinder i Rusland.

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*