Min egen korruptionshistorie: Hvor går grænsen mellem gaver og bestikkelse?

Korruption i RuslandKorruption i Rusland og de postsovjetiske lande er et fortsat problem. Men korruptionen findes også i vores eget land. Vi arbejder sort, giver dyre firmagaver eller ansætter venner og familie. De seneste års sager med SKAT og embedsmandssvig taler vist for sig selv.

De er et udtryk for, at selv i et gennemreguleret velfærdssamfund som det danske, er fristelsen for et hurtigt resultat svær at modstå.

Convenience-korruption og hård korruption

Man kan formelt dele korruption op i to slags: Convenience-korruption og hård korruption. Det har jeg skrevet mere om i indlægget Korruption i Rusland: Et imageproblem. Convenience-korruptionen kan sammenlignes med den danske tradition med at give julegaver til forretningspartnere. Den hårde korruption er reel bestikkelse og embedsmandssvigt.

Begge typer korruption finder sted i Danmark såvel som i resten af verden. Om korruptionen blot er en mulighed, der afslås, eller en realitet, handler i høj grad om det personlige valg. For hvor går grænsen mellem gaver og bestikkelse?

Min egen korruptionshistorie

Jeg har selv været i en interessant situation, hvor jeg som ung tolk stod over for præsidenten af Den Centralafrikanske Republik og måtte sige nej til fem konvolutter med hver 200 euro i. En til mig og en til hver af de fire danske sikkerhedsfolk, som fulgte præsidenten og hans delegation. Med det samme jeg fik konvolutterne tilbudt, vidste jeg, at det var forkert. Jeg forklarede på den mest høflige måde, at vi ikke kunne tage imod pengene.

Med i den centralafrikanske delegation var en kvinde, som jeg senere talte med om det. Hun kunne slet ikke forstå, hvorfor dog jeg ville sige nej til 200 euro. Det var jo en gave og en påskønnelse af mit arbejde. Hun havde selv modtaget mange gaver i sit professionelle liv. Hun så det blot som anden form for honorar.

Kultur eller personlig etik?

Senere har jeg tænkt meget over, hvorfor jeg egentlig var så sikker på mig selv i den situation. Var det kultur? Var det min personlige etik?

Det må jo ligge i mig som noget kulturelt, da jeg ikke tøvede med at takke nej. Endda ikke blot på egne vegne, men også på vegne af de fire andre danske sikkerhedsfolk. Alligevel er der helt sikkert andre danskere, som i min situation havde sagt ja tak. Så hvordan og hvorfor følte jeg helt umiddelbart, at det var det rigtige at gøre? Det må derfor også have noget med min opdragelse og og mine personlige værdier at gøre.

Klare retningslinjer for at undgå korruption

Min egen korruptionshistorie er ikke så korrupt endda og skal ikke tages for mere end en pudsig historie. Den er et eksempel på, hvordan kulturmøder kan udforme sig. Den er også et eksempel på, at man kan finde sig selv i sådan en situation, når man allermindst venter det. Så har man få sekunder til at beslutte sig til, hvordan man vil håndtere det.

Denne beslutning er både personbundet og kontekstafhængig. Derfor skal der være klare retningslinjer for, hvordan f.eks. virksomheders indkøbere skal håndtere det, når de tilbydes gaver. Det skal gøres så nemt for de ansatte som muligt at træffe den rette beslutning. De skal undervises og trænes, så virksomhedens antikorruptionspolitik ligger helt inde på rygradden. For i situationen har man ikke mange sekunders betænkningstid.

Læs mere:

Du kan læse flere perspektiver på korruption i Rusland på dette link.
Læs især dette indlæg: Danskernes foretrukne korruptionsstrategier i Rusland.
Jeg har desuden skrevet en relevant klumme i POV International: Hverdagsdansk: Korruption i Danmark og i resten af verden.

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*