Øvebog til Kulturspejlet

Med dette gratis arbejdshæfte behøver du ikke skrive i din bog. Du skal blot downloade det gratis arbejdshæfte i pdf-format. Arbejshæftet er fuld af relevante øvelser, der hjælper dig til at reflektere over din egen kulturs særegne karaktertræk. Du får hjælp til at sammenligne din egen kultur med den kultur, du er interesseret i. På den måde kan du finde ud af, hvor det er mest strategisk og givende at sætte ind, når du skal justere for at få de resultater, du drømmer om i kulturmødet.

Når du arbejder med øvelserne, vil jeg anbefale dig at slukke for alt, hvad der kan distrahere dig. Luk computerens browser og vend telefonen med skærmen nedad. Afsæt tid til virkelig at gå i dybden med et emne, du måske ikke tænker så meget over i hverdagen.

Syv ekstreme karaktertræk ved dansk kultur

Vidste du ikke, at dansk kultur er ekstrem? Det gjorde jeg heller ikke, før jeg dykkede ned i kulturforskernes parametre over verdens kulturer. Jeg fandt ud af, at danskerne altid er længst ude på indekset. Enten er vi de mest lykkelige, mest rige og mest lige eller de mindst korrupte og mindst utrygge.

Det er da interessant!

Det betyder jo, at vi adskiller os målbart fra nærmest ALLE andre kulturer i verden. Selvom det er for det meste er nogle gode første- og sidstepladser, kan det stadig give problemer, når vi bevæger os uden for landets grænser og især uden for EU, hvor kulturforskellene virkelig kommer til syne.

I kapitel 6 i Kulturspejlet har du chancen for at lave selvudvikling på din nationalkarakter. Det er nemlig i det kapitel, hvor jeg grundigt gennemgår de syv områder, hvor danskerne er ekstreme. Læs kapitlet og lav øvelserne. Det vil med garanti give dig ny viden, selvindsigt og tips til at finde nye måder at samarbejde og sameksistere med de udlændinge, du deler land og hverdag med.

Download dit gratis arbejdshæfte til Kulturspejlet her:

Øvebog til Kulturspejlet

Øvebog til at forstå din egen kultur (download-link)

Systemet bag Kulturmetoden

Jeg har udviklet Kulturmetoden®, fordi jeg manglede en nem og overskuelig metode til, når det hele brænder på. Når jeg ikke kan skelne følelser fra fakta og kulturforskelle fra personlighed.

F.eks. dengang jeg var helt oppe at ringe over, at en britisk projektleder påtalte en fejl i en oversættelse, jeg havde leveret. Det var ikke et problem, at hun påtalte en fejl. Det er jo hendes arbejde. Men det var måden, hun gjorde det på.

Jeg brugte nok en halv time i telefonen med min mand, hvor jeg skældte ud over, hvor uhøflig og ubehagelig hun havde været. Hvor meget jeg hader den nulfejlskultur og pegen fingre-tendens og læggen ansvaret fra sig-praksis, der findes i oversættelsesbranchen. Indtil jeg forstod, at det handlede om, hvilken fejlkultur man er opdraget med.

Jeg er opdraget til, at det ikke er skamfuldt at lave fejl. Det lærer man af. Derfor har jeg det godt med at tage ansvar for mine fejl, hvis det vel at mærke sker i en kultur af konstruktiv kritik. Det var imidlertid ikke tilfældet med den britiske projektleder, og derfor reagerede jeg med mine følelser. Indtil jeg forstod, at hun og jeg er opdraget i to forskellige fejlkulturer.

Når følelserne tager over i kulturmødet

Det er det, Kulturmetoden kan. Den kan hjælpe dig til at finde nøgleordet. Når du har nøgleordet, dvs. hvad forskellen i virkeligheden drejer sig om, så pifter det ligesom luften ud af ballonen med alle følelserne. Når følelserne ikke står i vejen, har du bedre adgang til din fornuft og din erfaring. Det er to meget bedre redskaber til at løse konfligter end f.eks. frustration og forurettelse.

Kulturmetoden går kort sagt ud på, at du skal se på dig selv først, før du giver dig til at mene noget som helst om din modpart. Herefter skal du finde nøgleordet – forskellen, det i virkeligheden handler om. Det hjælper dig til at finde en løsning, der er baseret på fornuft frem for følelse. Med andre ord:

Kulturmetoden:
 1. Se på dig selv
 2. Se på den anden
 3. Herefter se på forskellen
 4. og håndter forskellen

Herudover er det smart at indhente viden om modparten og samtidig være villig til at justere på dine egen medfødte reaktioner. Ellers får du det samme resultat, som du plejer i kulturmødet. Din justering af egne – ikke altid hensigtsmæssige – reaktionsmønstre finder ud i de tre forudsætninger for et godt kulturmøde:

De tre forudsætninger:
 1. Ryd op i dine fordomme
 2. Bliv på egen banehalvdel
 3. Tag ansvar for dine resultater

Din viden om modparten skal du søge med udgangspunkt i de 7 kulturparametre (brug dit gratis arbejdshæfte). Hvordan har modkulturen det f.eks. med tillidsopbygning eller at udvide følelser eller håndtere fejl?

De syv ekstreme områder:
 • Tillidstaxameteret
 • Tidsopfattelsen
 • Hierarkipyramiden
 • Machoindekset
 • Tryghedstermometeret
 • Følelsesbarometeret
 • Tilhørsforholdet

Download oversigten over Kulturmetodens system her:

Kulturmetoden oversigt

 

Oversigtsark over Kulturmetodens system (download-link)


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

 

 

Du skal blot højreklikke på billedet ovenfor eller dette link og trykke på Gem som… og gemme den på din computer. Så kan du printe øvebogen og kaste dig ud i de spændende øvelser.

God fornøjelse!

Hilsen Mette