Putin – hvorfor er han så populær i Rusland?

Vladimir PutinPutin smiler sjændent. For i Rusland smiler verden ikke til dig, selvom du smiler til den. Tværtimod. Hvis du smiler til en fremmed i Rusland, betragtes du enten som udlænding eller idiot. Et imødekommende smil er for mange russere et irritationsmoment. Prøv blot at smile venligt til kioskdamen eller billetdamen i metroen, næste gang du er Moskva eller Sankt Petersborg. Du vil ikke få et smil tilbage.

Smilet er et tegn på svaghed. Og du ønsker ikke at virke svag i Rusland. Hele kulturen er bygget op omkring styrke, magt og hierarki. Hvis man skal kridte banen meget tydeligt op, er det sådan, at hvis du har magt og styrke til at træde på andre, bliver du ikke selv trådt på. Hvis du viser svaghed, vil det blive udnyttet.

Putin smiler ikke

Derfor ser du ikke Putin smile. Han er om nogen et tydeligt produkt af sin kultur. Han er også efterkommer af en præsident, som ikke fremstod stærk. Boris Jeltsin huskes af mange som en fordrukken, skandaløs leder. Måske kan du også billedet af en beruset Boris Jeltsin, der danser pinligt rundt på en scene med et orkester og dansende piger i baggrunden. Den russiske befolknings stolthed led et alvorligt knæk ved Jeltsins nogle gange pinlige optræden og hans lidt klovneagtige image i Vesten.

Der var brug for en stærk mand efter Jeltsin. En mand, som ikke drak. En mand, som kunne modstå presset fra Vesten, og som kunne skabe et Rusland, som vokser sig større for hver dag. En sådan mand var Putin.

Hvorfor er Putin så populær i Rusland?

Putin er fortsat utrolig populær blandt sit folk. Trods den økonomiske krise, der har hærget Rusland fra og med 2014, og trods konflikten med Vesten på grund af Ukraine. Det er han på grund af to ting: Hans udstråling og hans resultater.

Putin udstråler styrke: Han er en mand, russerne kan regne med. Han er stærk som en bjørn og snedig nok til at manipulere med hele verden. Mændene respekterer og beundrer ham. Kvinderne finder ham karismatisk – ja, endda sexet.

Hans resultater taler for sig selv: Russernes levestandard er steget markant under Putins regeringstid. Da han kom til magten, levede 33 procent af den russiske befolkning under fattigdomsgrænsen. I 2015 lever cirka 10 procent under fattigdomsgrænsen. Godt hjulpet af stigningen i olie- og gaspriser i 00’erne er den sociale situation i Rusland blevet en helt anden, end den var, da Putin tiltrådte.

Stor og tilfreds middelklasse

Der er opstået en middelklasse, som nu tæller omkring 40 procent af befolkningen. Denne middelklasse er i og for sig tilfreds med tilværelsen. De har det godt. De tjener godt, kan rejse i verden, og de kan sende børnene i skole og lade dem studere i udlandet. De har bil, lejlighed, sommerhus og lever en komfortabel tilværelse. De ser Putin som årsagen til deres velstand.

Putin indgyder tillid. Han har ført sit folk fra fattigdom til middelklasse. Vinter-OL i Sochi Sotji i 2014 var en stor succes, som russerne nød respekt for i Vesten. Vigtigst af alt har Putin samlet Rusland: Krim er kommet hjem. ”Krim er vores,” stod der på skiltene, da russerne i foråret 2014 stimlede sammen på gaderne og fejrede Putins store sejr og Krim-russernes hjemkomst til moderlandet. Putin har samlet russerne og givet dem et tilhørsforhold.

Hvorfor skulle russerne ikke elske Putin? Han er magtfuld. Han kontrollerer sin regering, sine genvalg og sin presse. Han fortæller en historie, som russerne har længtes efter at høre: Rusland, der i kommunismens navn ødelagde sig selv og sine indbyggere, er nu erstattet af et imperium, der vokser sig stærkere for hver dag. Alt dette takket være en stærk leder, russerne endelig kan være stolte af. En mand, de forstår. En rigtig macho-mand.

Læs mere om Putin:

VIDEO: Ruslands historie fra Putin til Peter den Store
Populært blogindlæg: Er Putin en diktator?

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*