Ruslands nationaldag 12. juni

I dag er det Ruslands nationaldag. Det er dagen, hvor forfattere og forskere får udmærkelser fra Ruslands præsident. Der afholdes koncerter over hele landet, hvor populære bands spiller de mest populære russiske og sovjettiske sange gennem tiden. Vi kan også forvente militærparader og en tale fra Putin i dag.

Historien bag Ruslands nationaldag

Den 12. juni 1990 deklarerede de sovjetiske ledere officielt Ruslands selvstyre. Den 26. december 1991 opløstes Sovjetunionen, og det blev begyndelsen på de mange og omfattende demokratiske reformer, vi så i årene, der fulgte. Ruslands nye nationaldag har eksisteret officielt siden 1992. Det blev dagen, hvor man markerede, at Rusland nu var et helt nyt sted politisk efter Sovjetunionens opløsning.

Rusland fik det flag, som vi kender i dag:

Ruslands flag

Den nationale hymne:

 

Og landets emblem med den to-hovedede ørn:

Det russiske nationale emblem

Russerne er et folkeslag med stor national kærlighed. Den russiske nationaldag er en oplagt anledning til at demonstrere denne fædrelandskærlighed. Der afholdes store arrangementer med fyrværkeri, koncerter og fest og farver. Gennem det sidste årti har aktivister også valgt dagen til at demonstrere, særligt inden for miljøaktivisme.

Stadig en ung tradition

Da Ruslands nationaldag har kun eksisteret siden 1990, og den har derfir ikke slået an på samme måde som de andre store nationale mærkedage. Derfor er der stadig usikkerhed om, hvordan dagen skal fejres. Mange russere anser den 12. juni ikke som meget mere end en kærkommen fridag og en dejlig anledning til at tilbringe en sommerdag i datjaen.

Andre betydelige russiske nationaldage er Sejrens dag (день победы) den 9. maj og Dagen for Forsoning og Enhed den 4. november.

 

Links:

Wikipedia

The school of Russian and Asian Studies

Speak Your Mind

*