Russerne er også mennesker

Mette foran NobelparkenI sidste uge holdt jeg oplæg på Aarhus Universitet for en gruppe studerende, der skal til Rusland og lave feltarbejde. Jeg fortalte om alle mine kultursammenstød i Rusland i håbet om, at det må blive nemmere for dem at være derovre, end det var for mig.

Vi snakkede om de syv kulturparametre, som er syv områder, hvor danskere og russere adskiller sig markant fra hinanden. Her er det nemlig mest sandsynligt, at der opstår kultursammenstød.

Til at håndtere disse kulturmøder i praksis fik de studerende en række redskaber: ryd op i dine fordomme, bliv på egen banehalvdel, tag hverken under- eller overansvar.

Og så fortalte jeg selvfølgelig om Kulturmetoden®: se på dig selv, før du ser på den anden. Så kan du betragte forskellen mere reflekteret og finde en gennemtænkt og holdbar løsning på problemet.

Under oplægget spørger en af de studerende: Hvorfor ser du på forskellen? Hvorfor ikke ligheden? Knaldgodt spørgsmål! Svaret er, at vi lærer meget mere, når der er modstand, kontraster og problemer. Der er her, vækstkurven stiger opad. Der er her, vi vokser som mennesker, fordi vi lærer noget om os selv.

Derfor er Rusland så oplagt at beskæftige sig med, hvis du vil vide noget om kultur. For Danmark og Rusland ligger ofte i hver sin ende af kulturparametrene. Danmark har et fladt hierarki, Rusland har et stejlt. Danskerne er tillidsfulde på grund af vores stabile velfærdssystem. Russerne skal se dig an i lang tid på grund af de mange samfundsomvæltninger gennem historien.

Jeg kan egentlig godt forstå, hvorfor folk ikke interesserer sig for Rusland og russere, men den russiske kultur har en vigtig funktion: Den agerer spejl for os, så vi bedre kan få øje på os selv og indse, på hvilke parametre vi er ekstreme. Og når vi ved, hvor vi bonger ud til den ekstreme side af skalaen, så ved vi også, hvor vi højst sandsynligt vil opleve sammenstød med andre kulturer.

Derfor har forskellene en vigtig funktion, og det er dem, jeg fokuserer på, når jeg kulturtræner.

Men ligheden har også en vigtig rolle. Det er i lighedspunkterne, vi kan forholde os til hinanden. Når vi skaber et fælles udgangspunkt og forstår, at danskere og russere deler mange værdier og ønsker for livet, så kommer empatien på banen, og sympatien kan finde fodfæste. Det er her, fordommene slippes, og det bliver nemmere at være med hinanden.

Speak Your Mind

*