Russisk effektivitet

At russerne skulle være effektive kan for nogle virke som en dårlig spøg. Mange af os bruger vist stadig Sovjetunionen som reference med træge femårsplaner og dovne medarbejdere, der kun gør noget, hvis de bliver pisket til det. Men se lige denne video og vurdér, om vi kunne præstere det samme på Rådhuspladsen?

Ikke nok med det, så fortæller alle de folk, jeg kulturtræner, som arbejder sammen med russere, at russerne er enormt effektive – når bare de har et klart billede af, hvad der forventes. Jeg har samme indtryk af de herboende russere, der arbejder for danske virksomheder.

Du er effektiv, når du hurtigt opnår et forventet eller godt resultat. Men der er jo forskel på vores forventninger til resultatet, og hvornår vi mener, at resultatet er godt. Derfor skal vi blive gode til at definere resultatet sammen med andre. Dem, vi arbejder sammen med, skal have samme forståelse af, hvordan vi hurtigt når et mål, som begge parter forstår og tager ejerskab for.

På empatisprog hedder det forventningsafstemning, men det er en stor faldgrube at sætte sig ned i rundkreds og mærke sig ind på hinanden. Det virker sjældent bare hos os i Danmark, et af verdens fladeste hierarkier til trods, så det virker slet ikke i andre lande med stejlere hiearkier. Rundkredsen er nemlig ikke effektiv. Det er ikke en hurtig måde at komme til et resultat på. Det mest effektive er at være klar i spyttet. Sige hvad du vil have, og hvad du forventer hos den anden part. Lad den anden part komme med et modsvar. Find fælles fodslag og kom videre.

Når vi kommunikerer med f.eks. russere, skal vi pakke det danske misforståede hensyn væk og være tydelige. Vi skal droppe udenomsnak og bisætninger og forklaringer. Det er nok med bydeform + please.

Less is more. Når russerne kan lukke hele Tverskaya-gaden i Moskva ned i begge retninger og lægge nyt asfast på i løbet af en eneste dag, så tyder det på, at de kan finde ud af at løse en opgave. Det tyder også på, at der er nogen højere oppe i hierarkiet, der har været meget klare i spyttet. Det kan vi noget lære af.

 

 

Speak Your Mind

*