Russisk mentalitet: Myter og kontraster

I dette indlæg vil jeg gerne buste en række myte og fremhæve nogle kontraster, som det er nyttigt at være opmærksom på, når du skal til Rusland i arbejdsmæssig sammenhæng.

1. Gavmilde og gæstfrie >< Smiler aldrig og skælder ud
Den første kontrast, jeg vil fremhæve er den, at russerne er kendt for at være gæstfrie og gavmilde, men samtidig så smiler de aldrig og kan være svære at aflæse.

Det tumlede jeg selv med meget, de første par gange jeg boede i Rusland. Indtil jeg fandt ud af, at russerne ikke smiler til fremmede, på samme måde som vi gør i Danmark. Faktisk er det nærmere sådan, at hvis du smiler til en fremmed i Rusland, så er du enten idiot eller udlænding. De varme smil, de er reserveret til de nære relationer. Heldigvis er det ikke så svært at blive en nær relation.

2. Maskuline >< Har let til tårer og viser følelser
Den anden kontrast, jeg vil fremhæve, er den, at russerne er helt vildt maskuline og scorer rigtig højt på machoindekset. Se bare på Putin, havde jeg nær sagt… Samtidig så har de let til tårer og er i det hele taget meget mere emotionelle end vi er. Og også i det offentlige rum.

Det skal man altså kunne tackle. De har i den grad følelserne uden på tøjet: De græder, når de bliver rørt over noget – og de bliver de tit. De råber og bander, når de er sure og utilfredse, og de griner og smiler hjertensvarme, når de er glade og i godt selskab.

Så vi skal huske på, at det spektrum, hvor man viser følelser indenfor, er meget bredere i russisk kultur end i dansk kultur. Så vi skal være okay med det og ikke lade os overvælde af de mange voldsomme udbrud, vi kan blive konfronteret med på godt og ondt.

3. Fascinerede af Vesten >< Stolte af deres land og kultur
Den tredje og sidste kontrast, jeg vil tale om i dag, er det, at russerne fascinerede af vesten men samtidig utrolig stolte af deres egen kultur og historie.

Den russiske stolthed er en essentiel del af den russiske sjæl. Russeren er stolt af sit land, sit præsident, sit sprog, den storslåede russiske natur, den fantastiske russiske litteratur, enestående russisk videnskab, de unikke russiske sportsresultater og så videre. Du vil opleve, at russeren kaster om sig med superlativer, når talen falder på Rusland, og at han bestemt ikke kan tåle, at man taler dårligt om de her ting, men bliver omvendt han blød som smør, hvis man udtrykker respekt og entusiasme om det her ting.

Samtidig er han fascineret af vesten, demokratiets fremskridt, de skandinaviske velfærdssamfund, den høje produktionskvalitet og levestandarden. Han kan godt se, at der er noget at hente, og derfor er han interesseret i at lære.

MEN PAS PÅ! For her er en mulig faldgrube: Selv om han gerne vil lære, bryder han sig ikke om at få påduttet den vestlige metode.

Så vi skal ikke tage til Rusland for at fortælle russerne, hvordan de skal gøre forretning, hvordan de skal lede deres demokrati, eller hvordan de skal bygge deres land op igen efter de sidste tyve års socialt og økonomisk kaos. Lad være med at fortælle dem, hvordan de skal gøre tingene, men vis, hvad der har virket for os. Så vil de selv plukke det ud, der virker i russisk kontekst.

 

Speak Your Mind

*