Skæbnens ironi: En “must see” russisk nytårsfilm

Skæbnens ironi er en russisk nytårsfilm I dette indlæg vil jeg tippe dig om en god russisk nytårsfilm: Ironiya sudby, ili s legkim parom. På dansk hedder den Skæbnens ironi. Det er den sødeste lille feel good-film, som bedst kan sammenlignes med Jul i Nøddebo Præstegaard.

Skæbnens ironi er på min liste over russiske kultfilm og er i min optik helt på linje med Panserkrydseren Potjemkin. Den er fra 1975 og viser en fin kritik af sovjetsamfundet, hvor alt er så ensrettet, at du kan drikke dig så fuld i banja i Moskva, at du ender i en flyver til Petersborg. Stiger ind i en taxa. Siger navnet på din adresse i Moskva. Bliver kørt til samme adresse i Petersborg. Uden du opdager det. For det er samme type boligkvarter. Samme type opgang. Samme indretning i lejligheden. Dog med en anden (og meget sød) pige, der bor i lejligheden…

Samtidig viser filmen så fint de russiske nytårstraditioner med at tage på besøg hos venner, give gaver og have et flot pyntet nytårstræ.

Den er en must see for dig, der har med Rusland at gøre. Hvis du kan tale om denne film over en middag, skyder du en betydelig genvej i relationsopbygningen med din russiske samarbejdspartner.

Я спросил у ясеня (Jeg spurgte asketræet)

Der er forresten sådan en fin scene, hvor kvinden i filmen går rundt i Petersborg og er opfyldt af forelskelse og rastløshed. Imens lyder Mikael Tariverdievs sang: Я спросил у ясена / Ya sprosil u yasena. Scenen og sangen indfanger den russisk melankoli, naturen og ikke mindst romantikken og forelskelsen.

Teksten til sangen er sød og smuk. Hvis du er i gang med at lære russisk, er den yderst velegnet til at øve både grammatik og ordforråd, da den ikke er alt for svær.

Hvis du elsker Sankt Petersborg, kan du nyde et kærkomment gensyn med alle de kendte steder i byens centrum.

 

Du kan læse om filmen Skæbnens ironi på IMDB her og på Wikipedia her. Du kan også se en trailer fra filmen på Youtube her. Køb dvd’en på Amazon eller lån den af din russer.

Læs mere:

Vil du vide mere om russisk jul og nytår? Så se disse to blogindlæg:

Russisk nytår
Den russiske jule- og nytårstradition

 

 


Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

 

 

Speak Your Mind

*