Samarbejde med en ukrainsk webshop – hvordan gør jeg?

Samarbejde med en ukrainsk webshopArvid – som lige for tiden er på rejse i Ukraine – har skrevet til mig. Han vil gerne indgå et samarbejde med en ukrainsk webshop:

Jeg har planer om at opsøge en butik, som jeg har studeret ved computeren. De sælger varer i en webshop, og der kunne godt være muligheder for at sælge nogle ting videre i Danmark. Jeg kan se, at denne butik kun sender ud i Ukraine. Jeg har meget løseligt skrevet til dem, om de kunne tænke sig at sende noget til Danmark, men med et benægtende svar til følge. Derfor vil jeg ganske forsigtigt kigge lidt på det, mens jeg er hernede. Har du evt. et par gratis råd til en handelsmand in spe, om hvad jeg kan gøre?

Læs mit svar til Arvid her:

Kære Arvid

Det er altid et godt udgangspunkt at få et personligt møde, når du vil starte et samarbejde med en ukrainer. Du er jo allerede forud på point, idet du befinder dig i landet. Jeg vil bestemt anbefale, at du tager fat i dem og spørger ind til, hvorfor de ikke er positivt stemt for et samarbejde. Det kan der være mange årsager til, og det bør du først og fremmest få afklaret.

Det kan jo være, at det handler om noget rent praktisk såsom told og forsendelse. Hvis en ukrainsk webshop ikke leverer uden for Ukraine, kan det tyde på, at webshoppen ikke er registreret i det ukrainske handelsregister. At levere varer uden for Ukraine kræver nemlig tre ting:

  • At man er lovligt registreret som selskab
  • At man er registreret hos toldvæsenet
  • At man har en valutakonto

I mange tilfælde er webshopperne ikke registreret, og transaktionerne foregår via en privat konto og med et privat kort. Det kan være grunden til, at de ikke vil levere uden for Ukraine.

Opret selv et selskab Ukraine

Hvis det med registreringen er grunden til, at de ikke leverer uden for Ukraine, kan du omgå det ved selv at oprette et selskab i Ukraine. Her kan du f.eks. tage kontakt til Morten Munk fra rådgivningsfirmaet Mafcon. Han har været behjælpelig med detaljerne i denne tekst og kan vejlede dig om oprettelse af virksomhed i Ukraine.

Du kan med fordel gøre dit hjemmearbejde ved at tage kontakt til nogle gode fragt- og logistikudbydere. Så har du nogle finde forskellige løsningsforslag, du kan præsentere. Se evt. dette link med konsulenter, netværk og organisationer, jeg kan anbefale.

Tillidsopbygningen er det vigtigste

Når du opsøger dem, skal du være opmærksom på, at registreringsadressen muligvis blot er den adresse, der skal stå på registreringsformularen. Du kan altså ikke regne med, at webshoppen holder fysisk til på adressen. Her kan du måske have bedre held med at søge efter ejeren på Google og på sociale medier som f.eks. vKontakte.

Men hvis du finder frem til den ansvarlige, og hvis vedkommende ellers kan omvendes til at være åbne for mulighederne for, at du kan samarbejde med en ukrainsk webshop, så er det nu, du skal i gang med at opbygge tillid. Her er du nødt til at være langt mere bevidst og strategisk, end hvis du ville starte et samarbejde med en landsmand. I samarbejder mellem folk af samme kultur sker relationsopbygningen ofte intuitivt, da vi deler de samme koder og værdier, når det gælder om at se hinanden an. Det er ikke tilfældet, når en dansker skal samarbejde med en ukrainer. Her gælder andre regler, fordi parternes udgangspunkt er meget forskelligt.

Du skal gøre det nemt for din kommende samarbejdspartner at lære dig at kende. Det betyder, at du skal være mere åben og hjertelig, end du måske normalt er, men samtidig skal du også være mere professionel og formel, end du måske normalt er. Det er noget af en balancegang.

Hverken ungdomsoprør eller kvindefrigørelseskamp

Husk på, at ukraineren er rundet af et mere konservativt samfund, som hverken har haft ungdomsoprør eller kvindefrigørelseskamp. Man har derimod haft et kommunistisk styre frem til 1991. Herefter har man vendt sig meget mod Europa, så der vil bestemt være nogle europæiske tilgange til at gøre forretning. Størstedelen af forretningskulturen vil dog være betinget af sovjetiske værdier. Det byder blandt andet et stejlere hierarki end det danske og en mere formel omgangstone, beklædning og opførsel.

Mens (og måske fordi) ukrainerne er mere formelle end os, er de samtidig mere ivrige efter at komme ind bag facaden og lære dig at kende. De vil vide, hvad du står for, om du er til at stole på, om du har økonomisk dækning. Det kan du kun bevise ved at være vedholdende.

Tilstedeværelse er alfa omega

Du er nødt til at tage derned mange gange og virkelig være ”in their face”. Dermed kan du sikre, at de ved, at du er seriøs med at indgå samarbejde med en ukrainsk webshop. Det er ikke nok kun at mødes én gang. Selvom de er super positive og har en masse gode idéer og lover alt muligt, så er meget af det altså høfligheder. Der er sådan, man nu engang viser god vilje. Hvis du vil skabe et samarbejde med ukrainerne, skal du være top of mind hos dem. Det kræver en lidt anderledes indsats, end vi er vant til. Men det vil give de bedste resultater.

NB: Sørg for at få en advokat ind over jeres samarbejdsaftale, så du er sikret. Det er ikke nok at give håndslag og være gode venner og tro, at I sagtens kan tale jer til rette ved en konflikt. Det kan sagtens være tilfældet, men alt for mange før dig har brændt sig på denne strategi. Når du gør forretning i udlandet og især uden for EU, skal du altid sørge for at være better safe than sorry!

Læs mere:

Jeg har skrevet en artikel på engelsk om relationsopbygning, som kunne være relevant for dig at læse. Den kan du læse her via dette pdf-link.

Held og lykke og lad mig vide, hvordan det går!

Mange positive hilsner
Mette

Stor tak til Morten Munk fra rådgivningsfirmaet Mafcon for at bidrage med ekspertviden til denne artikel. Morten Munk er ukrainsk konsul og rådgiver danske virksomheder om udflytning til CIS-området. Du kan læse mere om firmaets ydelser her.


Ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Speak Your Mind

*