Tænk Rusland ind i dit studieforløb

Guide og gode råd til dig, der gerne vil starte en international karriere i Rusland. Du har nu alle muligheder for at være en first mover og skille dig ud i bunken af ansøgninger til drømmejobbet.

Som studerende har du sikkert tænkt udlandet ind i dit studieforløb, og siden du læser dette blogindlæg, tænder du et eller andet sted på Rusland. Det kan jeg godt forstå, for det er et land med mega muligheder.

Landet er hurtigt kommet sig over det økonomiske tilbageslag og har en vækst i BNP på næsten 4 % per indbygger. Rusland hører til blandt verdens 10 største økonomier. Det udvikler sig især inden for transportsektoren, energisektoren, fødevarer, forbrugsvarer, landbrug, bygge og anlæg og IT.  Der er masser af velvilje til at samarbejde med Vesten og det vil sige med dig. Endelig ekporterer Danmark varer til Rusland for over 10 mia kr. årligt. Det er med andre ord et ekstremt interessant marked.


Hvordan kommer jeg igang?

Som studerende har du flere muligheder for at komme igang i Rusland. En god måde at starte på er et praktikophold. Så får du mulighed for at snuse til landet med en tryg base på f.eks. Den Danske Ambassade i Moskva, Generalkonsulatet i Sankt Petersborg, Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg eller Dansk Industris kontor i Moskva. Har du kontakt til en dansk virksomhed med afdeling i Rusland, er det en oplagt mulighed. Hvis ikke, kan de nævnte institutioner hjælpe dig med at få kontakter.

Ind under huden
Rusland kryber ind under huden på dig. Det er et land med så meget at tilbyde, at jeg kan love dig, at du aldrig bliver mæt. Derimod er det sandsynligt, at du bliver overvældet. Så tag det med oprejst pande, hver gang du bliver skældt ud eller ignoreret, og sol dig i de få russiske smil, du møder især fra den unge generation.

2 gode råd:
Hvis du vil lykkes med at arbejde i Rusland, så er der to ting, der skal være på plads: Sproget og netværket. Du skal i gang med ordbogen og lærebogen Møde i Sankt Petersborg og så ellers lytte til en masse russisk på Youtube, eller hvor du kan lide at tilbringe din tid online.

Når du så kommer derover, så gælder det om at skabe dig et netværk både blandt danskerne i miljøet og blandt russerne. Hvad sidstnævnte angår, så er tricket at være ukuelig og hægte sig fast på alle russere, som viser interesse i din person. Det er en sikker vinder at invitere nye bekendtskaber hjem til et traditionelt dansk måltid og en snak om forskellene mellem de to landes kultur og de to folkeslags mentalitet.

Det er mit allerbedste råd, og det der gjorde, at jeg fik mit første ophold til at fungere, også selv min første plan om at arbejde som frivillig på børnehjem faldt på gulvet efter et par uger. Har du netværk, så har du et sikkerhedsnet. Det nære netværk er det, du kan regne med. Sådan er det for russerne, og sådan bliver det for dig.

Tro mig, det er det hele værd. Alene det at kunne sige til folk, at du kan russisk (også selvom det kun er til husbehov) gør, at du skiller dig ud. Både vennerne og kommende arbejdsgivere ved, at det er et svært sprog, som det giver point at have erobret. Når du så kan tilføje, at du har klaret dig i Rusland, som alle ved er farligt, fjendtligt og forunderligt fremmed, vidner det om, at du ben i næsen, og hvem vil ikke ansætte sådan en kandidat?

Comments

 1. Sofia Tokareva says:

  Hej Mette, jeg har for nylig været til 1.års eksamen i serviceøkonomi. Jeg havde det svært at finde praktik her i Danmark , så jeg prøvede lykken og skrev en ansøgning til dansk ambassade i Moskva(men jeg tror at der er alt for små chanser). Årsagen til at jeg skriver til dig , er for at høre om du har kendtskab til russiske virskomker som har etableret sig her i Danmark?(for det kunne være rart, hvis jeg fik muligheden for at bruge russisk sprog til noget)
  Med venlig hilsen Sofja

  • Hej Sofja

   Tak for din henvendelse. Jeg har faktisk ikke kendskab til nogen opgørelser over russiske virksomheder i Danmark, kun danske virksomheder i Rusland. Måske er der nogen af jer, læsere, der har kan hjælpe Sofja videre?

   Mette

 2. Tine Mosgaard says:

  Hej Mette,

  Kan du udover “Møde i Skt Petersborg” (som jeg har været igennem) anbefale en anden russisk lærebog rettet mod danskere?
  Med venlig hilsen

  Tine

  • Hej Tine – tak fordi du læser med. Jeg kan klart anbefale dig at få fat i Annie Christensens bog Russisk Grammatik. Den har mange gode øvelser, som man kan bruge til selvstudie, og de er af meget høj kvalitet. Kender du den bog?

   Hilsen Mette

   • Tine Mosgaard says:

    Hej Mette,

    Mange tak for dit svar. Jeg kender ikke bogen, men jeg skal have fat i den.

    Med venlig hilsen

    Tine

Speak Your Mind

*