“Putins vrede mod mig skyldes, at han vil gå over i historien som ham, der forgiftede. Vi har haft Aleksander Befrieren og Jaroslav den Vise – men han bliver husket som Vladimir Underbukseforgifter”.
Sådan sagde den russiske oppositionspolitiker og aktivist Aleksej Navalnyj, da han tidligere på ugen i retten blev idømt 3,5 års fængsel – dybest set for at opildne til modstand mod magthaverne i Rusland – men formelt set for ikke at møde op hos de russiske myndigheder, fordi han lå i koma på et tysk hospital efter et giftmordforsøg.
Nervegift i underbukserne
Referencen til underbukserne kommer fra den opsigtsvækkende fremgangsmåde, man valgte til at eksekvere dette giftmordforsøg. Agenter fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB har nemlig angiveligt listet den sovjetiske nervegift Novitjok ind i Navalnyjs underbukser. Mordforsøget lykkedes imidlertid ikke. Navalnyj fik hurtig lægehjælp og blev efterfølgende indlagt på et hospital i Tyskland.
Herefter rejser Navalnyj tilbage til Rusland, hvor han omgående bliver arresteret og stillet for retten. Det er i dette øjeblik, han for øjnene af verdenspressen omdøber Vladimir Putin til ”Vladimir Underbukseforgifter”.
Tænk tilbage på skolegårdens største bølle. Hvad kendetegner ham? Sandsynligvis er han stærk, frygtet og omgivet af en usympatisk blanding af muskler og medløbere. Vigtigst af alt: Ingen driller ham.
Men hvad sker der, hvis denne bølle bliver latterliggjort?
Når Navalnyj smæder Putin fra retsalen og kalder ham det stik modsatte af fortidens storslåede zarer, så er han med til at destabilisere magtforholdet mellem Putin og folket. Putin taler med sin styrke til primitive følelser som f.eks. frygt. Men Navalnyj bruger humor og latterliggørelse, som fordrer intelligens og abstraktion, og som fjerner frygten. Putin fremstår ganske enkelt mindre farlig.
Underbukseforgifter med forgyldte toiletbørster
Underbukseøgenavnet er ikke det eneste humoristiske virkemiddel Navalnyj og hans demonstranter bruger til at undergrave Putins autoritet. Et andet virkemiddel er den forgyldte toiletbørste, som er blevet et fast tilbehør og gestikuleringsredskab under demonstrationerne. Baggrunden herfor er Navalnyjs afsløring af et ekstravagant slot ved Sortehavet, som angiveligt skulle tilhøre Putin. Slottet er så luksuriøst, at dets toiletbørster koster 5000 kroner stykket.
Det med toiletbørsterne er vist ikke nogen særlig russisk form for humor. Det er snarere humor på internationalt plan, og denne humor har hjulpet demonstranterne med at tiltrække sig hele verdens bevågenhed. Vil det virkelig lykkes dem at påvirke magten denne gang, sådan som vi så det i Ukraine og til dels også i Belarus?
Man kan indvende, at mod Putins stærke neoautoritære system hjælper hverken øgenavne eller toiletbørster, og det er sandt. Selvom demonstranterne måske nok fremviser en vis humoristisk og intellektuel overlegenhed, er det næppe tilstrækkeligt. Måske kan Navalnyjs afsløringer svække Putins autoritet en smule, idet Putin har været nødt til offentligt at lægge afstand til sit formodede sortehavsslot og dermed faktisk forholde sig til og anerkende anklagerne. Men Putin sidder, hvor han sidder. Der vil han blive siddende et årti eller to endnu, til den dag han falder om. Hvad der sker derefter, kan vi kun spå om.
Til den tid vil Navalnyj have udsonet sin fængselsdom og kan måske vinde præsidentvalget – hvis valget til den tid kan gennemføres på demokratisk vis, hvis han kan skaffe tilstrækkeligt med muskler og medløbere, og hvis han ikke i mellemtiden udsættes for et vellykket attentat.
Læs mere om Putin:
VIDEO: Ruslands historie fra Putin til Peter den Store
Læs flere af mine artikler om Putin her.
Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.
Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.
Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.