Vi smiler for meget til russerne

I sidste uge blev min bog Kulturspejlet anmeldt i Weekendavisen. Anmelderen var tilfældigvis russer, og han valgte at kalde anmeldelsen: Smil ikke til en russer. Her er et kort uddrag:

Da jeg som 17-årig russer kom til Danmark, var jeg i starten virkelig irriteret på mine lærere på sprogskolen. Deres fejl var, at de smilede til mig. De danske smil føltes falske, og jeg kunne ikke forstå, hvorfor de talte så overdrevent sødt til mig, for i Rusland taler man kun sådan til små børn.

Næsten 17 år senere kunne jeg ikke lade være med at nikke anerkendende, da jeg nåede frem til side 145 i bogen Kulturspejlet – nøglen til global succes og læste, at »hvis du smiler til en fremmed i Rusland, betragtes du enten som udlænding eller idiot«.

Resten af anmeldelsen er også læseværdig, hvis du skulle ligge inde med Weekendavisen fra sidste uge.

”Smil og få venner – eller se sur ud og få rynker”. Sådan lød en vilkårlig statusopdatering på Facebook i dag. Et sådant udsagn giver fint mening i dansk kontekst. Knapt så meget i russisk. Hvis du smiler overivrigt til folk, du ikke kender i Rusland, vil de opfatte dig som utroværdig, naiv, måske lidt barnlig, helt sikkert irriterende. Ikke den bedste måde at få venner på. Umiddelbart tror jeg, at smilet er den mest håndgribelige kulturforskel mellem dansk og russisk kultur.

Smilet er altså ikke den korteste afstand mellem mennesker, og det er et problem, at vi går og tror det. Vores første indskydelse er at smile, når vi møder en fremmed. Det næste vi gør, er at etablere øjenkontakt. Ding-ding-ding! Her er faldgrube nummer to. For megen øjenkontakt opfattes som nemlig nemt et tegn på aggressivitet. Vi holder også øjenkontakten alt for længe ad gangen, så russeren bliver stresset af at tale med os.Så ved bare at være dansker, står der allerede 0-2 ved første sekund.

På baggrund heraf kan vi næsten konkludere, at vi har vores kultur imod os, når det gælder relationsopbygning i Rusland. Og jeg kan nu til fulde forstå, hvorfor jeg ingen russiske venner fik, da jeg boede i Rusland.

Speak Your Mind

*